Rali Vb, Argentína

Már holnap, azaz csütörtökön indul a hivatalos program a dél-amerikai Vb futamon a Rali világbajnokságon. Argentínában az ötödik futamot rendezik, négy napon keresztül. Egy olyan országban, ahol imádják az autósportot. 

A nevezési listára rátekintve azonban van némi hiányérzetünk. Nyilván a gyári WRC csapatok mindegyike  ott van, sőt az M-Sport Mads Otsberget is csatasorba állítja. Azonban a WRC2-es mezőnye már jóval karcsúbb, mint az európai Vb futamokon. Én mondtam, hogy Ózdon több R5-ös autó indul… De sajnos nincs mit tenni, a pénz nagy úr, és ezen belül a költségkímélés, az ésszerű gazdálkodás a kisebb csapatok döntéseire rányomja a bélyegét. 

Hogy ki milyen eséllyel indul a a végső győzelemért, felesleges belemenni. Eddig az a csoda történt, hogy az első négy futamot négy különböző gyártó nyerte, logikusan négy különböző pilóta. Ez csak jót tesz a bajnokságnak. Az esélylatolgatásba nemcsak ezt kéne belevenni, hanem az esetleges extrém körülményeket is. Elég érdekes képeket kaptunk a helyszínről ma, még hó is esett, de a bokáig érő sár az garantált… 

A világbajnokság állását jobb oldalon találjátok, amit a fordos Sébastien Ogier vezet. A WRC2-es mezőnyben az eddig két-két győzelmet szerző Andreas Mikkelsen és Pontus Tidemand közül utóbbi lépéselőnybe kerülhet, ugyanis csak ő adta le nevezését…

Csütörtökön helyi idő szerint reggel 8 órakor van a shakedown. Ehhez tessenek hozzáadni +5 órát, mi ennyivel járunk előrébb, azaz ez nálunk délután egy órakor kezdődik. Ezért aztán csak a baglyok és a legvérmesebb raliszurkolók várják meg élőben az esti, Cordobában sorra kerülő Superspeciál szakaszt élőben. Ez helyi idő szerint 19 óra 08 perckor indul, azaz nálunk éppen éjfél után 8 perccel…Ez a városban kialakított 1,75 kilométeres nézőszórakoztató pálya az első gyorsaságiként már beleszámít a versenybe. 

Pénteken már összesen 140,56 kilométer murvás (sáros, havas?…) gyorsasági vár a mezőnyre.

Gy2/Gy6  SAN AGUSTIN – VILLA GENERAL BELGRANO  19,95 kilométer

Gy3/Gy7  AMBOY – SANTA MONICA    20,44 kilométer

Gy4/Gy8  SANTA ROSA – SAN AGUSTIN  23,85 kilométer

Gy5/Gy9   FERNET BRANCA Superspecial  6,04 kilométer. 

A nap a kettes gyorsaságival magyar idő szerint 13 óra 38 perckor kezdődik. A versenyt folyamatosan követjük itt a race1.hu oldalon. 

fotó, nevezési lista: Argentin rallye twitter