RX Portugália – kalandos versenyek

Két versenyzőnk is elődöntőbe jutott Montalegrében a ralikrossz Eb Super 1600-as kategóriájában. Szabó Krisztián második lett a futamában, így döntőbe jutott, ahol hatalmas küzdelem várt rá.

“Kemény volt!” -kezdte az Eb címvédő. ” Az első körben mentünk jokerre, és ott összeértünk Leppihalméval. Komoly ütközés volt, ő felrepült és kitört a kereke, de szerencsére én tudtam folytatni. Versenybaleset volt, de emiatt ott elég sok időt veszítettem. Linnemann remek érzékkel kiment a következő körben, és mivel én az ütközés miatt időt veszítettem, elém érkezett vissza. Utána hiába voltam gyorsabb nála, már nem tudtam megelőzni. A végén Shigabutdinov nekem jött, kilökött, így harmadik lettem, de utólag megbüntették, így tulajdonképpen visszakaptam a második helyemet. Összességében elégedett vagyok, nagyon pozitív, hogy a négy kvalifikációból hármat megnyertem, és nagyon jó a tempóm. Az elődöntőben én hibáztam, minden körben elrontottam egy kanyart, így benne maradt egy pár tized körönként. Sajnos pont ezek a tizedek hiányoztak, hogy első soros legyek a döntőben. Most egy ponttal vagyok lemaradva a bajnokságban, de még a szezon elején vagyunk, a tempóm jó, az autók is nagyon jók, így bizakodó vagyok.”

Marton Gergely tegnap este úgy ment aludni, hogy a mérnökökkel kielemezték a szombati napot. További tizedeket kerestek, és úgy tűnt vasárnapra meg is találták. Ennek ellenére neki is kalandosan alakult a napja.

Kettős érzések kavarognak bennem a mai nap után. Nagyon örülök, hogy a tempónk megvolt, a Q3-ban hatodik időm volt, ez ráadásul még lehetett volna jobb is, és ennek nagyon örültem. Viszont a Q4 balszerencsésen alakult. Belekeveredtem egy kis csetepatéba, nekem jöttek, félig kitört a bal hátsó kerekem, és onnantól kezdve elég nehéz volt vezetni az autót. Aztán az utolsó körben még ki is löktek, így ez a futam nagyon rosszul alakult.

Ennek ellenére Gergő a 11. helyen zárt a kvalifikációk összesítése után, így hat pontot szerzett, és elődöntőbe jutott.

A Q4-ben az ütközéskor eltört a vezető oldali ajtóm zárja, emiatt az első körben kinyílt az ajtó. Na ez egy picit megzavart… Utána egész jó időket mentem, a nyitott ajtót is ki tudtam zárni, de ott már nem tudtam pozíciókat nyerni. Emiatt egy kicsit csalódott vagyok, mert ha nincsenek ezek a malőrök, akkor jobb eredményt tudtunk volna elérni. Ha viszont a jövőt nézem, akkor abszolút elégedett vagyok, mert az autóban megvan a tempó, már csak nekem kell egy kicsit gyorsulnom.”

Gergő idén a Volland Racinggel versenyez, Szabó Krisztián csapattársaként. Már az első versenyhétvége után is úgy látja, hogy jó döntés volt a csapatváltás.

“Minden körülmény ideális ahhoz, hogy jó eredményeket érjünk el. A csapat nagyon egyben van, az autó is tökéletes, úgyhogy nagyon várom már a következő versenyeket. Nekem kell felvenni az ő tempójukat, és megtanulni hamar a következő pályákat is ezzel az autóval. Ez lesz most a következő házi feladatom, hogy megtanuljam azokat, amit a többiek a tapasztalatukból fakadóan már tudnak.”

A kategória harmadik magyarja, Szíjj Zsolt végül a 16. helyen fejezte be a négy kvalifikáció után, így ő is szerzett egy európa-bajnoki pontot.

A Vb mezőnyben Lukács Kornél újra elindult a Kia Rióval, és a barcelonai pontszerzés után komoly reményekkel várta Portugáliát. A cél az elődöntőbe jutás volt, de ez most nem sikerült, Csucsu a 20. helyen végzett. A legjobban sikerült előfutama a harmadik volt, ahol 17. időt futott.

“Ezen a hétvégén nem tudtam elhozni pontokat, de nem vagyok elégedetlen. Életem második világbajnoki futamán, egy nagyon jó hangulatú versenyen, rengeteg néző előtt versenyezhettem. A technikát folyamatosan fejlesztjük, és már nagyon várom a Hockenheimring-et, ahol újra autóba ülhetek.” – mondta Csucsu a Sport&Events Management közleményében. Ezen kívül a rajtokra panaszkodott a versenyző. Míg Barcelonában épp a rajtok jelentették a kulcsot a 16. helyhez, most a kuplung hibájára gyanakodott a csapat. A Q1-ben Csucsu közösségi oldalának videóján még nem látszott a hiba, ott Csucsu rugaszkodott el elsőkét, de utána megelőzték az egyenesben az első kanyar előtt.

A Vb döntőjében hatalmas csata alakult ki, az első előfutamból Solberg, Kristoffersson és Nittis jutott tovább. Igaz hozzá kell tennünk, hogy a szombaton parádézó Kristoffersson versenyét tönkretette, hogy a Q3-ban kihagyta a joker kört, meglepő hiba egy élmenőtől… A másik ágon Ekström, Loeb és Timmy Hansen jutott a döntőbe. Ekström tökéletesen időzített, hiszen egyetlen kvalifikációs futamot sem nyert meg, de az elődöntőben már nem hibázott.

A döntőben sem tudták legyőzni a tavalyi bajnokot, a nagy ellenfél Solbergnek egy defekt tette tönkre a versenyét. Így végül Ekström nyert Loeb és Kristoffersson előtt. Ekströmnek ezzel már két, finoman szólva is rendhagyó, győzelmi serlege van.

foto: Marton Gergely, Szabó Krisztián, EKS Team twitter