MotoGP Austin, Egyesült Államok – futamok

Ma 18 órás kezdéssel a Moto3 mezőnye kezdte meg elsőként a kategóriák közül a texasi nagydíjat.A Moto2 19 óra 20 perckor, míg a MotoGP pontban 21 órakor kezd. 

A MotoGp mezőnyének élére a rajt után a Hondák kerültek. 

Vinales hamar kiszállt a versenyből, a negyedik helyről dobta el a motort.

 

Pedrosa vezetett hajszálnyival Marquez előtt, de ez nem elég a világbajnok ellen, aki 11 körrel a vége előtt átvette a vezetést.

Rossi a harmadik, de volt egy kis kontaktus  a negyedik helyen motorozó Zarcoval.

Ezt követően Marquez folyamatosan növelte előnyét Pedrosával szemben, rá viszont szép lassan megérkezett Rossi. Az éllovas az egyenesben 328 km/h végsebességet ért el… Öt körrel a vége előtt a világbajnoki címvédő előnye 3,5 másodpercre nőtt Pedrosa előtt, míg utóbbi 4-ről, 7 tizedre növelte a különbséget Rossival szemben. Marquez nagy igyekezetében majdnem hibázott.

Rossi három körrel a vége előtt elvette a második helyet Pedrosátol. Ezután már nem változott semmi Marquez nyert Austinban. 

A Moto2 rajtja után rögtön bukások fűszerezték a versenyt. Egy dupla, fél körrel később egy tripla szereplős kiesés tanúi voltunk a mezőny végén. Mire a többiek körbe értek, addigra mindenkit szépen kikísértek a pályamunkások, átsegítették őket a palánkon, mint nyugdíjasokat a zebrán… Mattia Pasini, Franco Morbidelli, Alex Marquez volt a sorrend. Aztán Morbidelli hamar magához ragadta a vezető pozíciót. Pasini a harmadik helyig esett vissza, mert Marquez megelőzte. Mögöttük Thomas Luthi és Nakagami volt a sorrend. 

Aztán Marquez az élre állt, azonban elrontott egy balos kanyart és egyből a negyedik helyen találta magát.

 

Morbidelli mögé, Luthi zárkózott fel, majd Pasini dobta el a gépet. 

 

Ezt követően Luthi szemmel követte Morbidellit, míg a harmadik helyért ádáz csatát vívott Marquez és Takaaki Nakagami. Ők oda-vissza előzgették egymást, mögöttük Miguel Oliveira várta a lepattanót. Nakagami tartósan átvette a harmadik helyet, míg Marquez a negyediket. Dominique Aegerter az ötödiket megelőzve Oliveirat. És ez is maradt az első hat sorrendje. 

A Moto3-as versenyt két részletben bonyolították. Aron Canet rajtolt az első helyről és ott is maradt. Joan Mir üldözte, ketten együtt el is húztak a mezőnytől. Azonban a harmadik körben Kaito Toba nagyot esett, ráadásul sokáig a pálya szélén volt, ezért piros zászlóval megszakították a futamot. Nagyobb volt az ijedtség, végül a bukott pilóta saját lábán hagyta el a pályát. Kis szünet után következett az újraindítás. Az eredeti 18 kör helyett már csak 13 várt a mezőnyre. 

Ismét Canet jött el a legjobban. Vezetett is, azonban most nem Mir üldözte, aki csak negyedikként fordult az első kanyar után, hanem Romano Fenati vette kezelésbe a hétvégén villogó spanyolt. A kör végén azonban már Fenati állt az élen, de csak rövid ideig Canet visszaelőzte, Nos, ezt párszor bemutatták, kétszer össze is értek. Mir egyre jobban leszakadt. Aztán az ötödik körben vezető helyen Canet hatalmasat bukott. Fenati megnyugtató előnnyel egyedül húzta a mezőny elején. 

 

 

Mögötte azonban egy nyolcas üldöző csoport alakult ki, és folytatott látványos harcot a második helyért. Mivel egymással voltak elfoglalva, semmi nem veszélyeztette a Fenati győzelmét. Második Jorge Martin lett, míg a harmadik Fabio Di Giannantonio