Ez már nyílt hadüzenet

Méghozzá támadnak a vörösök! Sebastian Vettel ugyanis megnyerte a Bahreini Nagydíjat, és ezzel háromból két futamon ő diadalmaskodott, míg a két Mercedes pilótának be kellett érnie a dobogóval. Lewis Hamiltont ez annyira nem viselte meg, de Valtteri Bottas megtörten ácsorgott a dobogó harmadik fokán.

Hogyne lett volna szomorú, hiszen talán már maga is elhitte, hogy élete első pole pozícióját futamgyőzelemre tudja váltani. A rajt után meg is nyugodhatott a finn, mert Hamilton a poros oldalon jól indult ugyan, de Sebastian Vettel megelőzte az első kanyarban, a jobban tapadó külső íven. Hamarosan kialakult két páros az élen, Bottast Vettel kergette, Hamilton mögött pedig Verstappen lihegett. 

    

A Ferrari unta meg a kötélhúzást, kihozták Vettelt egy korai kerékcserére, és mire a Mercedes stratégák kimatekozták volna, hogy most mi a teendő, a Red Bull is boxba hívta Verstappent. A holland nem sokáig élvezhette az új gumik tapadását, fékhiba miatt a falban kötött ki. Nem sokkal ezután Sainz torpedózta meg Strollt a célegyenes végén, vagy Stroll zárta be az ajtót Sainz előtt, kinek hogy tetszik, de a lényeg, hogy ütköztek, és jött a biztonsági autó. A versenybírák a spanyolt látták hibásnak, így Sainz háromhelyes rajtbüntetéssel indul majd Szocsiban.

A Mercedesnek kereket kellett cserélni, de túl közel volt egymáshoz a két autójuk. Hamilton próbált lemaradni, mikor Bottas a boxutca felé kanyarodott, a brit még csak fordult a célegyenesre, de ez nem volt elég, így a nagy igyekezetben Hamilton egészen 57 km/h-ás tempóra lassított, majd újból gyorsított, és ezzel Ricciardót is feltartotta. Nem jött be a taktika, egyrészt Ricciardo előbb végzett a cserével, másrészt Hamilton később 5 másodperces büntetést kapott a ravaszkodásért. A futam után elismerte, hogy az ő hibája volt, nem a csapat utasította a trükközésre.

Hamilton a kerékcsere után gyorsan megelőzte a Red Bullt, és Bottas is elkezdte ostromolni Vettelt, de ő nem tudott előzni. Hamar világossá vált, hogy a két Mercedes közül a 44-es a gyorsabb, így Bottas néhány kör után elengedte Hamiltont.  A másik Ferrariban Raikkonen újra megelőzte a kerékcserék alatt elé került Massát, és ismét a negyedik volt.

A második kerékcsere alatt Hamilton letöltötte a büntetést, és miután mindenki járt a boxban, Vettel állt az élen, mögötte 9 másodperces térközökkel érkezett Bottas, Hamilton és Raikkonen. Jött viszont a Hammertime, kellett hozzá a frissebb gumi is, és Hamilton pillanatok alatt ledolgozta a hátrányát Bottas mögött, a finn el is emelte a lábát a gázról amikor utolérte, így Vettel került a célkeresztbe.

A Ferrarinál azonban pontosan tudták, hogyan kell beosztani az előnyt, Vettel tarsolyában is ott a négy vb cím tapasztalata, így az utolsó körökre már látszott, hogy itt most nem csap össze a két ellenfél. A sorrend tehát nem változott a végére, így Vettel idei második győzelmének örülhetett a bahreini tűzijátékok fényében.  

foto: FIA, Mercedes, Ferrari

 

1 Trackback / Pingback

  1. A húsvéti hétvége eredményei | Race1.hu

Comments are closed.