Spitzmüller folytatja – csak nem a raliban…

A raliban eltölteni 30 évet, nem kis teljesítmény. A mai aktív  autóversenyzők közül, ezt nem sokan tudják elmondani magukról. De jó kimondani, hogy vannak még páran ilyenek, sőt van aki most akar visszatérni, de erről majd később. Spitzmüller Csaba is folytatja, csak szakágat vált.

A ralikrossz lesz az új szerelem. És egy Skoda, nem pedig a dicsőséges korszak Mitsubishije. Az S-Motorsport Egyesület tájékoztatója szerint az idei évben két Skoda Fábiát fognak versenyeztetni, a magyar bajnokságban egészen biztosan. Egyet a ralikrosszban, és egyet a raliban. És milyen furcsa ezt leírni, hisz magam is 25 éve foglalkozom szeretett sportágammal, hogy Spitzmüller Csaba megy majd a ralikrosszban…

Bizony, most már hátat fordít a ralinak, a korábbi abszolút bajnok.  Hogy miért?

„Sok összetevője van annak, hogy szakágat váltok. Már korábban volt egy meghívásom, 2012‐ben majdnem egy teljes szezont tudtam rallycrossban menni. Nagyon jól éreztem magam, nagyon jó közeg fogadott és teljesen más formáját ismertem meg az autóversenyzésnek. Akkor egy picit rájöttem, hogy a ralin kívül is van élet… Tavaly volt a 30. rali szezonom és úgy éreztem, hogy egy kicsit vesztettem a motivációmból. Év közben megfogalmazódott bennem, hogy váltani kell!” – vallotta be az ízig, vérig ralipilóta, majd így folytatta „A ralikrossz rendkívül dinamikusan fejlődő sportág. Az látszik, hogy a gyártók is kezdik felismerni a népszerűségét,  az utóbbi években a média is felkapta és a Forma1 után a második legnagyobb nézettséggel bír az autósportokon belül. Nézettséggel kell kiszolgálnunk a partnereinket és nekem is kellenek az új kihívások. Ez az impulzív sport nagyon tetszik nekem. Test‐test elleni harcok, erős autók, ügyes pilóták küzdelme ez. Terveink között szerepel, hogy kijussunk EB futamokra is, ami szintén nagyon motivál!”

Szóval Csaba ezentúl egyedül lesz a kocsiban, de azt nem lehet majd mondani, hogy ettől még csönd lesz. Egy csúcskategóriás Skoda Fabia, a maga több száz lóerejével fog muzsikálni alatta, és a Supercar kategóriában. Hogy hogyan? A szakág szerelmesei már a hétvégén megbizonyosodhatnak róla a Szlovákiaringen, a magyar bajnokság nyitófutamán.

A csapat ralipárosáról, majd a Miskolc rali kapcsán teszünk részletesebb bemutatót. Addig annyit, hogy a Skoda Fabia R5 versenyautót a tehetséges Vincze Ferenc fogja terelgetni, és hogy merre, azt majd Bazsó Attila fogja megmondani. 

fotó:Duen