F2 teszt – itt nincs akkora gyorsulás

Véget ért az első Forma-2-es teszt Barcelonában. Az újjászervezett csapatok három napon át köröztek a katalán pályán, a megtett munka mennyiségét pedig a felhasználható gumik száma határozta meg. Versenyzőként 5 szett kemény és két garnitúra lágy abronccsal gazdálkodtak a csapatok.

Ahogy az egy normális teszten lenni szokott (az idei F1 tesztet nem soroljuk ebbe a kategóriába), a köridők folyamatosan javultak, így a legjobb időeredmények a harmadik nap délelőttjén születtek. Ez sem meglepő, mert a barcelonai pálya délelőttönként általában gyorsabb, mint délután.

A Pretamina Arden új versenyzője Norman Nato zárta az élen a gyakorlást, 1:27.834-es ideje csak egy hajszálnyival jobb mint Pierre Gasly tavalyi pole pozíciós köre. Gasly 1:27.807-tel szerezte meg 2016-ban az első rajtkockát. Nato az előző évben második lett a kvalifikáción és megnyerte a főversenyt, tehát neki is fekszik a spanyol pálya.

Oliwer Rowland a DAMS-szal mindössze 5 századdal volt lassabb Natonál, és a harmadik Alexander Albon is 1:28-on belüli időt autózott az ART Grand Prix Forma-2-es gépével.

Ha a második ligát összehasonlítjuk a Forma-1 időeredményivel akkor jól látszik, hogy mennyit gyorsultak az F1-es autók, Kimi Raikkonen 1:18,634-es tesztelső köre majd 10 másodperccel jobb, mint a legjobb F2-es kör.

Egy csapat teszten elvégzett munkájáról nemcsak a leggyorsabb körök ideje, hanem a megtett körök száma is árulkodik. Ez különösen érdekes a Forma-2-ben, hiszen ugyanannyi gumival gazdálkodott minden csapat. Nato 181 kört tett meg a három nap alatt, Rowland összesen 158-ra volt képes, az ART Grand Prix viszont lepipálta mindkettejüket, Albon 232 köre figyelemreméltó, és a csapattárs Matsushita is 200 felett teljesített.

Nem nyújtott F1-es teljesítményt a korábbi Manor versenyző Roberto Merhi, a legjobbja csak egy szerda délutáni negyedik hely volt. A csapattárs Boschung sem brillírozott, így a hiba akár a készülékben is lehetett.

A Forma-2 március 29-31-ig újra tesztel, akkor a szezonnyitó helyszínén Bahreinben finomhangolják az autókat.

fotók: Alastair Staley/FIA Formula 2