Gabriele Tarquini 55 éves

Az egyik legidősebb aktív autóversenyző, ma 55 éves. Olasz barátunk- hisz több szállal kötődünk hozzá -, Isten éltessen! 

Nem ma kezdte, az biztos. És még folytatni akarja, ez is biztos. Ő maga erősítette meg, hogy ezt az évet is versenyzéssel tölti majd, csak még a konkrétumok nincsenek meg. De ha eldőltek a kérdések, biztos azonnal megosztja a közvetlen, barátságos, ám a pályán annál keményebb olasz. 

Elsősorban a WTCC-ben szeretne maradni, de a TCR sem kizárt. A Lada visszavonulásával azonban jelentősen csökkentek az esélyei, hogy akár Michelisz Norbit lökdösse ismét. Pedig milyen rafinált módon tette anno. Akik addig nem ismerték a túraautózás világát, csak a hazánkban egyre népszerűbb Michelisz Norbi kapcsán tették meg, azok valószínű e jelenet során jegyezték meg Tarquini nevét. A videón 15 percnél látható az emlékezetes esemény. Ott még Norbi vezetett…

Akkor is sok mindent kívántunk Tarquininek, csak nem a legjobbakat… Most viszont mindenképpen. Megkedveltük, főleg mikor a Hondánál együtt versenyeztek a mi Norbinkkal. Közöttük is helyreállt a kapcsolat, és később amikor már külön csapatban voltak, már nagyon elismerően beszélt volt csapattársáról. 

Mint mi most róla. Mert ez a pályafutás egy igazi időutazás, ha végignézzük, mikor hol versenyzett a derék olasz. A Forma-1 világába 1987-ben került, ha csak egy futam erejéig is. De a Forma-3-ban már 1984-ben versenyzett. Szóval nem ma volt. Utolsó Forma-1-es nagydíját 1995-ben teljesítette, de akkor már az angol túraautó bajnokságra koncentrált, amelyben előző évben bajnok is lett. 

A DTM-ben is kipróbálta magát, sőt 1996-ban futamot is nyert. De innentől kezdve – pár 24 órás versenyt kivéve – csak a túraautózás világára koncentrált az ETCC-ben és WTCC-ben. Előbbi sorozatot egy Alfa Romeóval 2003-ban nyerte meg, utóbbin egy Seat volánja mögött végzett 2009-ben bajnokként. Tavaly 54 évesen a Ladának még két futamgyőzelmet szerzett a WTCC-ben. 

Gabriele boldog születésnapot és jó egészséget kívánunk! 

Gabriele buon compleanno! 

Azért te is többször születtél újra…