Végre egy igazi újdonság – itt a Renault R.S.17

A Willaims és a Sauber után a Renault is megmutatta 2017-es Forma-1-es autóját, és a franciáktól igazai újdonságokat is láttunk.

A konstrukció tekintetében merész újítás az orrkúp tartópilléreinek csatornaszerű kiképzése. Az elem funkciója, hogy a légáramlatokat a lehető legtisztábban, és legnagyobb mennyiségben a padlólemez alá terelje. Az autó többi részén a már eddig is látott módosítások tűntek fel, szűkebb oldaldobozok, széles és ívelt oldalsó függőleges szárnyak, és persze a szélesebb és laposabb hátsó szárny, előtte a hatalmas cápauszony. A pilóta feje feletti légbeömlő itt is osztott, de nem annyira radikálisan, mint a Saubernél.

Új a fényezés is, az autó első része sárga, a hátsó rész teljesen fekete. A versenyzők overallja is fekete-sárga, deréktól lefelé sárga, felül fekete, ilyent sem mostanában láttunk, kell néhány futam mire megszokja a szem. A szponzorok terén újdonság, hogy a Totalt a Bp-Castrol váltja, hasonlóan mint a McLarennnél. 

Nagy meglepetés, hogy változott a csapat szerkezete, a négyszeres világbajnok Alain Prost hivatalos tanácsadó lett, tehát Lauda mellett Prost is rendszeres vendég lesz a paddockban. A két pilóta Jolyon Palmer és Nico Hülkenberg lesz, a tartalék versenyző Szergej Sirotkin.

„Most először láthatjuk Enstone és Viry közös munkájának gyümölcsét. Sok új embert vettünk föl, teljesen újjászerveztük a két gyárunkat, és ennek a mostani autó lett az eredménye” – mondta a megnyitón Jerome Stoll a Renault Sport elnöke. „Ez az első autó, amelyet közösen fejlesztettünk, a célunk pedig, hogy ötödikek legyünk a konstruktőri bajnokságban. Most már megvan a csapatunk, megvannak a versenyzőink, a partnereink és a szervezetünk.” Az elnök azt is elmondta, hogy a cél az év végi 5. hely a konstruktőri bajnokságban, tehát továbbra is a lassú építkezés mellett tette le a voksát az istálló.

A bemutatón természetesen megszólalt Alain Prost is: „A legfontosabb, hogy a Renault képes lesz újra nyerni. Én nem a mindennapi munkában vállalok szerepet, amolyan háttérember leszek. Jerome-mal és Cyrillel fogjuk megvitatni, mik a legjobb döntések a csapat jövője szempontjából.” – mondta a négyszeres világbajnok, aki az elnök mellett Cyrill Abiteboullal, a Forma-es csapat vezetőjével fog közvetlenül együtt dolgozni.