Öt hétvégén négy futam a GP2/3-ban – Spielbergben kezdenek

Lassan kezdődött a bajnokság mindkét sorozatban, de most nemcsak a motorok, az események is felpörögnek az F1 nevelőszériáiban. Mindkét sorozat a Red Bull Ringen folytatja a versenyzést július első hétvégéjén.

2016 GP3 Series Round 1 Circuit de Catalunya, Barcelona, Spain. Saturday 14 May 2016. Charles Leclerc (FRA, ART Grand Prix) leads Jake Hughes (GBR, DAMS)  Photo: Sam Bloxham/GP3 Series Media Service. ref: Digital Image _L4R8926

A GP3 még csak a másodszor áll rajthoz ebben a szezonban. Barcelonában meglepetéssel kezdett az újonc DAMS csapat, Jake Huges volt a leggyorsabb az időmérőn, mögötte a csapattárs Kevin Joerg végzett. Az első versenyen az ART Grand Prix újonca Charles Leclerc óriásit rajtolt, és megnyerte a futamot, talán ennek is köszönhette, hogy a Haas-nál máris lehetőséget kapott az F1-ben. Silverstoneban, a Hungaroringen, Németországban, Malaysiában és Abu-Dhabiban Esteban Gutierrez helyett ő vezethet az első szabadedzéseken.

2016 GP3 Series Round 2 Red Bull Ring, Spielberg, Austria. Thursday 30 June 2016. Charles Leclerc (FRA, ART Grand Prix)  Photo: Sam Bloxham/GP3 Series Media Service. ref: Digital Image _SBB5761

A spanyolországi második GP3 futamon is ART siker született, ezúttal Alexander Albon lépett előre a rajtnál a második sorból, majd megelőzte a poleból induló Tunjot az első kanyarban, és megnyerte a sprintfutamot.

A bajnokság állása nagyon szoros, Leclerc vezet 27 ponttal, Albon és Hughes 23 pontos, míg a Ferrari akadémiás Fuoco 22 egységgel a negyedik.

A Red Bull Ring ismerős a csapatoknak, hiszen június elején két napon át teszteltek már ezen a pályán. Akkor Leclerc volt a leggyorsabb, mögötte Fuoco és a Campos pilóta Steijn Schothorst végzett az élen.

A gumiszállító a lágy abroncsokat hozta Spielbergbe, a tesztek tapasztalatai alapján választották ezt, hiszen az új aszfalton nincs még versenytapasztalatuk a GP3-as csapatoknak, ráadásul idén új autót használnak a bajnokságban. Ha száraz lesz az idő, Luca Ghiotto tavalyi leggyorsabb köréhez lehet majd viszonyítani, a Tridentes pilóta 1.19.350-es idővel tartja a körrekordot.

2016 GP2 Series Round 4 Red Bull Ring, Spielberg, Austria. Thursday 30 June 2016. OZ Racing wheel rims Photo: Sam Bloxham/GP2 Series Media Service. ref: Digital Image _SLA5594

A GP2-ben már a negyedik hétvége következik. Antonio Giovinazzi a bakui pole pozíció és kettős győzelem után biztosan nagyon magabiztosan érkezik Ausztriába. A bajnokságot Markelov vezeti 54 ponttal, Nato 49 ponttal a második, Giovinazzi pedig a harmadik helyre lépett előre, 46 pontja van.

Nobuharu Matsushita nem lesz itt a hétvégén, a bakui ámokfutás miatt eltiltották, René Binder helyettesíti. A fő versenyen Jimmy Ericsson is büntetéssel indul, Baku után három hellyel hátrébb sorolták erre a futamra.

2016 GP2 Series Round 4 Red Bull Ring, Spielberg, Austria. Thursday 30 June 2016. Rene Binder (AUT, ART Grand Prix)  Photo: Sam Bloxham/GP2 Series Media Service. ref: Digital Image _SBB5729

A gumiválasztás a GP2-nél már érdekesebb, hiszen itt van kerékcsere a szombati versenyen. A Pirelli a lágy és a szuperlágy abroncsokat hozta a versenyre. A helyzet hasonló mint a kicsiknél, az új aszfalt miatt sok a kérdőjel.