Kevin Hansen első WRX győzelmét szerezte, Szabó negyedik lett

A sportbírók szobájában dőlt el, hogy a szezonnyitó világbajnoki futamot Kevin Hansen nyerte, miután Niclas Grönholm büntetést kapott, mert a negyedik körben meglökte és ezzel félig kiforgatta Hansen Peugeot-ját, amikor előzni próbált. Grönholm második lett a büntetés után, Liam Doran pedig harmadikként először állt Vb dobogón. Szabó Krisztián a pályán ötödik lett, de Baumanist is megbüntették, így a magyar versenyző végül negyedik hellyel zárta első világbajnoki futamát.

A hétvégét a Peugeot dominálta, az idősebb Hansen testvér Timmy uralta az előfutamokat, ám a harmadikban Andreas Bakkerud a jokerről visszatérve megtorpedózta őt. Bakkerud minden bizonnyal azt gondolta, hogy az utolsó körben jár, mert esélye sem lett volna azzal a tempóval befordulni a kanyarba, de egy kör még volt a futamból, így hatalmas tempóval találta el Hansen autóját. A Peugeotban megsérült a bukócső is, így Timmy nem folytathatta, Bakkerudot pedig teljesen jogosan kizárták a sportfelügyelők. Kizárást érdemelt volna a pálya tervezője, és elfogadója is, mert több hasonló eset is történt a hétvégén,nem volt jó a nyomvonal. Szomorúságra adott okot, hogy a klasszikus ralikrossz hiányzott, aszfalton és poros aszfalton versenyzett a mezőny, a szurkolók többsége nem ezt szereti a sportágban.

Testvére kiesése után Kevin Hansen simán nyerte a kvalifikációt, és a középdöntőben is első lett Scheider és Doran előtt. A másik ágon Grönholm, Baumanis és Szabó jutott be a döntőbe, ahol az egyetlen igazán komoly akció is a sportbíróknál ért véget.

Sajnos továbbra is az a véleményünk, hogy a Vb válságban van. A mezőny Eb szinten mozog, ott ahol Liam Doran döntőbe jut és dobogóra áll, nem lehet igazán magas színvonalról beszélni. A pályák kijelölése is rossz irányba halad, elég csak megnézni egy futamot Lydden Hillből, vagy akár Nyirádról. Fáj a szívünk azért is, mert Miskolcon egy olyan autó áll egy garázsban kihasználatlanul, ami Kiss Pál Tamással ott lehetne az élmezőnyben. Örülhetünk viszont Szabó Krisztiánnak. Ha javít a rajtjain, és nem illetődik meg attól, hogy ott van a Vb-n, akkor a képességeivel és ezzel az autóval ott lehet a dobogón. A nyilatkozata nagyon szimpatikus volt a futam után: „Nagyon örülök, hogy első vb-hétvégémen a döntőben lehettem, egyedül az újoncok közül. Nekiállhatnék magyarázkodni, hogy ki hogyan lökdösődött, ki honnan jött vissza, de ez a ralikrossz, amiben ez is benne van. Csak pozitívan gondolok vissza az elmúlt két nap eseményeire, a legpozitívabb pedig az, hogy nem csupán a top 5-höz van elég tempóm, hanem megvan az esélyem a győzelemre is!” – mondta Krisztián.

foto: fiaworldrallycross