Mick Schumacher sokat kockáztat a Forma-2-vel

Akár a 2020-as Forma-1-es szereplést is elbukhatja Mick Schumacher, ha nem végez az első hat közt az idei F2-es bajnokságban. Az ok a szuperlicensz pontokban keresendő.

Az idei szezont 50 szuperlicensz ponttal kezdi meg Mick Schumacher, a Forma-1-es versenyzéshez pedig 40 kell. A pontszámításnál az elmúlt három évet veszik figyelembe, és Schumacher szempontjából a gondot az okozza, hogy 2017-ben egyetlen pontot sem szerzett, hiszen csak 12. lett a Európai Forma-3-as szériában, ott ahol tavaly bajnok lett, és ezzel 30 pontot gyűjtött a 2016-ban a német és az olasz F4-es bajnokságban második helyeiért kapott 10-10 egysége mellé.

A Forma-2 a legmagasabban jegyzett sorozat a szuperlicensz szempontjából, az első tíz helyezett 40-40-40-30-20-10-8-6-4-3 pontot kap. Ha Schumacher csak nyolcadik a bajnokságban, akkor sem veszett el minden, mert a Makaó Grand Prix-n még 5 pont gyűjthető, de az utcai pályán a győzelemre alapozni egy F1-es szereplést eléggé kockázatos.

A Forma-2 pedig lehet, hogy kemény dió lesz, mert Mick Schumachernek sok ismeretlennel kell megbarátkoznia. Komoly munka lesz kiismerni a Pirelli gumikat, amelyek gyökeresen eltérnek a Forma-3-ban megismert Hankook abroncsoktól, ráadásul többféle keveréket kell használni. A pályán töltött idő is sokkal kevesebb, így gyorsan kell tanulni, és ez Schumachernek eddig nem ment jól, az Európai Formula-3-ban is másfél év kellett, mire megjöttek az eredmények. A másik kiszámíthatatlan tényező az autók viselkedése, a rajtnál látott lefulladási hajlam miatt tavaly év közben egy ideig nem volt állórajt, és év végére sem sikerült megoldani a problémát.

Előnyt jelenthet viszont a csapat. A Prema és a pilóta már 2016 óta dolgozik együtt, ami nagy előny, még akkor is, ha tavaly a Forma-2-ben nem láttuk azt a Prema dominanciát, amit 2016-ban Gaslyval, és 2017-ben Leclerc-kel mutattak. Nick De Vries tavalyi negyedik helye mindenképp jó előjel, Sean Gelael (aki idén Schumacher csapattársa lesz) teljesítménye pedig említést sem érdemel, ott nem az autó a gyenge pont… Pedig egy erős csapattárs nem jönne rosszul, épp a kevés pályán töltött idő miatt. Fontos változás még 2019-ben, hogy Schumacher már a Ferrari Akadémia tagja, így az olaszoktól komoly segítséget kaphat a versenyhétvégéken. Már az is sokat jelent, hogy a Forma-1-es csapat boxában tanulhat.

Érdemes még sorra venni a riválisokat is. Mick Schumachernek a GP3 bajnok Antoine Hubert mellett, Nick De Vriesszel, Sergio Sette Camarrával, Nicolas Latifivel, Giuliano Alesivel, Nikita Mazepinnel és Luca Ghiottoval is meg kell küzdenie. A húsz versenyzőt számláló mezőnyből eddig 13 pilótát jelentettek be, hét hely még szabad.

foto: Prema