Sebastien Ogier nyerte a Monte Carlo Ralit

A Sebastien Ogier – Julien Ingrassia kettős nyerte a Monte Carlo Ralit, mögöttük 2.2 másodperc hátránnyal Thierry Neuville és Nicolas Gilsoul lett a második. A harmadik helyen az Ott Tanak – Martin Jarveoja páros ért célba.

Pénteken délután a hetes gyorsaságin az élre állt, és a végéig nem is engedte ki a vezetést a hatszoros világbajnok, pedig Neuville is keményen támadta, és az autója az utolsó napon a gázpedál elektronika hibája miatt nem is volt száz százalékos. (A 14-es és 15-ös gyorson a C3 WRC fékezés közben is gyorsulni akart.) Jókor jött a győzelem, hiszen első citroenes versenyén, a gyár vezetésének jelenlétében lett első a címvédő páros, és ezzel megmutatták, hogy a Citroen is jó munkát végzett és azt a hat vb címet sem szerezték meg érdemtelenül. Ogiernek ez volt a hetedik Monte győzelme, az utolsó hat versenyen pedig mindig ő nyert.

Thierry Neuville is becsülettel küzdött, az utolsó előtti szakasz végén már csak négy tizedmásodperc volt a hátránya, de végül a power stage Ogiernek ment jobban, így alakult ki a 2.2 másodperces végső különbség. A belga büszke lehet a teljesítményére, hiszen Ogier számára a Monte gyakorlatilag hazai pálya.

Ott Tanak ott folytatta vasárnap, ahol szombaton abbahagyta: a reggeli két gyorsot megnyerte, majd az utolsó két szakaszon megőrizte a harmadik helyét. Az észtnek sokban került a hetes gyorsaságin összeszedett defekt, anélkül a győzelemért harcolhatott volna. Az utolsó két napi teljesítményével Tanak kiénekelte a sajtot Sebastien Loeb szájából. A francia világbajnok hiába próbált gyorsan menni, egyszerűen nem bírt Tanakkal, ezt el is mondta a vasárnapi gyorsaságik végén. Azért szégyenkeznie nem kell, egy Dakar után, új csapattal, új autóban, remek munkát végzett.

Jari-Matti Latvala hiába próbálkozott, nem muzsikált jól alatta a Yaris. Kicsit értetlenül állt a jelenség előtt, aztán a végére megfejtette a hiba okát. A teszten összetörte az autót, és az újjáépítéskor rossz irányba indultak el. Alulkormányzottsággal küzdött szinte az egész hétvégén, és a gumiválasztás sem volt az igazi. Ez most az ötödik helyre volt elég, de a két és fél perces hátrány sokat mondó.

Az utolsó WRC az élmezőnyben Kris Mekee Toyotája volt. A verseny elején három törött felni tönkretette az északír hétvégéjét, így már csak a célbaérés, a tesztelés, és a powerstage győzelem volt a feladata, és mindhármat sikerrel teljesítette. Az utolsó gyorsra tartalékolt a gumikkal, és alaposan el is páholta a mezőnyt, így összesen 13 ponttal zárta a Montét.

Az M-Sport számára katasztrofálisan alakult a szezonnyitó, mindhárom versenyzőjük bajba került, Evans nem is tudta befejezni a versenyt. Így járt Mikkelsen is, ő a 9-es gyors végén találta el a partfalat és esett ki a versenyből.

A legjobb R5-ös Gus Greensmith lett, Bonato, Sarrazin és  Formaux jutott még a legjobb tízbe, de a 11. helyen végző Teemu Suninen is mentett egy vb pontot, mivel ötödik lett a power stage-en.

A Monte Carlo Rali végeredménye:

1. Sebastien Ogier, J.Ingrassia Citroen 3h21m15.9s
2. Thierry Neuville, N.Gilsoul Hyundai 2.2s
3. Ott Tanak, M.Jarveoja Toyota 2m15.2s
4. Sebastien Loeb, D.Elena Hyundai 2m28.2s
5. Jari-Matti Latvala, M.Anttila Toyota 2m29.9s
6. Kris Meeke, S.Marshall Toyota 5m36.2s
7. Gus Greensmith, E.Edmondson Ford 13m04.6s
8. Yoann Bonato, B.Boulloud Citroen 13m56.5s
9. Stephane Sarrazin, J-J.Renucci Hyundai 14m06.8s
10. Adrien Fourmaux, R.Jamoul Ford 16m03.4s

A powerstage eredménye:

1. Kris Meeke, S.Marshall Toyota 9m37.3s
2. Sebastien Ogier, J.Ingrassia Citroen 3.9s
3. Thierry Neuville, N.Gilsoul Hyundai 5.7s
4. Ott Tanak, M.Jarveoja Toyota 5.8s
5. Teemu Suninen, M.Salminen Ford 8.5s

A Vb állása:

1 Sebastien Ogier 29
2 Thierry Neuville 21
3 Ott Tanak 17
4 Kris Meeke 13
5 Sebastien Loeb 12
6 Jari-Matti Latvala 10
7 Gus Greensmith 6
8 Yoann Bonato 4
9 Stephane Sarrazin 2
10 Adrien Fourmaux 1
11 Teemu Suninen 1

foto: Janus Ree, Ivo Kivistik