Monte Carlo Rali: Ogier továbbra is vezet Neuville előtt

Sebastien Ogier megduplázta előnyét szombaton a Monte Carlo Ralin, ám ez az előny még mindig csak 4.3 másodperc Thierry Neuville előtt. A döntés a zárónapra marad. Sebastien Loeb jött fel a harmadik helyre, de majdnem 2 perc a hátránya, a kilencszeres ralivilágbajnok első hyunadios versenyén Latvalával és a rohamosan közeledő Tanakkal van versenyben a dobogóért.

Hó és jég valamint száraz utak váltják egymást a Montén, de ezen a versenyen így szoktuk meg. A gumiválasztás ezért kulcsfontosságú, és ebből fakad az adok-kapok is, ami miatt szakaszról szakaszra változnak a különbségek. Ha a győzelemért csatázók helyezéseit nézzük, akkor Ogier 3.-5.-4.-3. helyeken végzett a mai négy szakaszon, miközben Neuville a 4.-3.-3.-4. helyeken ért a célba. A mai differencia kettejük közt javarészt a reggeli első 30 kilométeres gyorson alakult ki, ahol a Hyundai pilóta túl óvatos volt, Ogier pedig megtalált a ritmust a Citroennel. Ez a hajszálnyi különbség 3.6 másodpercet jelentett, amiből a belga picit tudott faragni a nap végére. 

Loeb reggel feljött a harmadik helyre, de a tízes gyorson lefulladt a rajtnál, így megint visszaesett, de aztán újra megelőzte Latvalát. A finn mintha megérezte volna riválisa problémáját, a tízesen virított egy második időt (pedig sérült felnivel ért célba, de a gumi kitartott), viszont a másik három szakaszon inkább biztosra ment. Nagyon nem spórolhat, mert Tanak őrült tempóban közeledik. A tegnap defektet kapó észt mind a négy mai gyorsaságit megnyerte, a tízes és tizenegyesen több, mint 5 másodperccel volt gyorsabb, mint a második helyen végző csapattársai. A győzelemre már csak akkor van esélye ha az élen állóknak gondjai akadnak, de a harmadik helyet még elcsípheti ezzel a tempóval. Persze kockáztat is, a jeges pályán is bevállalta sima abronccsal, miközben a többiek szöges gumival jöttek.

Kris Meeke három második és egy negyedik helyével mutatta meg, hogy ha nem hibázik, akkor tényleg gyors. Nyilatkozni is megtanult egy nap alatt, a tizenegyes gyors céljában egyenesen azt mondta, hogy  imádja a Yarist. Az M-Sportnál fordult a kocka, az élmezőnyben levő Evans összetörte a Fiestát, így Suninen és Tidemand a legjobb tízen kívül teper néhány gyártói bajnoki pontért. Csalódás a nekik a Monte.

 

Az R5-ösök közt Greensmith vezet, és már az összetett hetedik helyén van. Bonnato, Sarrazin és de Mevius követi őt, de Greensmith előnye több, mint másfél perc. 

Végül egy érdekesség a jégkémek munkájáról. A Michelin megmutatta, hogy ma már a jégkémek száz méterenként jegyzik fel a pályák állapotát, és nyolcféle aszfalttípust különböztetnek meg, a havastól a szárazig. Jégkém sem lehet akárki, Neuvillenek például Bruno Thiry térképezi fel az útviszonyokat.

A Monte Carlo Rali állása 12 gyorsasági után:

1. Sebastien Ogier, J.Ingrassia Citroen 2h38m30.0s
2. Thierry Neuville, N.Gilsoul Hyundai 4.3s
3. Sebastien Loeb, D.Elena Hyundai 1m58.7s
4. Jari-Matti Latvala, M.Anttila Toyota 2m01.0s
5. Ott Tanak, M.Jarveoja Toyota 2m16.0s
6. Kris Meeke, S.Marshall Toyota 5m26.8s
7. Gus Greensmith, E.Edmondson Ford 10m12.0s
8. Yoann Bonato, B.Boulloud Citroen 11m43.4s
9. Stephane Sarrazin, J-J.Renucci Hyundai 12m16.0s
10. Guillaume de Mevius, M.Wydaeghe Citroen 13m07.0s

foto: Ivo Kivistik, Janus Ree, Citroen Media