Újabb fiatal a BMW-nél a DTM csapatban

19 éves dél-afrikai pilótával lett teljes  BMW felállása a 2019-es DTM szezonra. Sheldon van der Linde mindössze 45 nappal lesz idősebb a hockenheimi szezonnyitón, mint Joel Eriksson a tavalyi első futamon. A DTM 35 éves története során Van der Linde az első dél-afrikai a sorozatban.

“Sheldon nagyon jó benyomásokat tett ránk a decemberi fiatal versenyzők tesztjén. Korábban csak mérsékelt figyelemmel követtük a karrierjét a GT sorozatokban, de a sebessége és a sokoldalúsága miatt tökéletesen illeszkedik a programunkba. Meg vagyok győződve róla, hogy nagyon gyors lesz a DTM-ben” – mondta Jens Marquard a gyár motorsport programjának vezetője.

Van der Linde azt mondta, hogy már a tesztlehetőség is egy álom megvalósulása volt, a szerződés pedig egyenesen hihetetlen. Büszke arra is, hogy a családi hagyományokat folytatja, hiszen nemcsak testvére Kelvin versenyez, hanem már a nagyapjuk Hennie is sikeres túraautó versenyző volt hazájukban. Apjuk Shaun van der Linde 1994-ben dél-afrikai túraautó bajnok volt, sok éven át versenyzett BMW-vel, és még a nagybácsi Etienne is kipróbálta magát a versenysportban.

Sheldon van der Linde a gokartos évek után 2014-ben első próbálkozásra megnyerte a nemzeti Volkswagen Polo Kupát, ezzel ő lett a legfiatalabb bajnok Dél-Afrikában. Korábban a a bátyjáé, előttük pedig a nagybátyjuké volt a cím, tehát a dicsőség a családban maradt. A következő évben megvédte a bajnoki címét, majd az Audi TT kupában versenyzett. Négy győzelemmel negyedik lett a bajnokságban, a következő évben pedig a német TCR sorozatban egy Audival lett harmadik. Tavaly már a GT3-ban láthattuk, ahol a bátyjával együtt versenyeztek. Két győzelem az ADAC GT Masters sorozatban (szintén Audival) elég volt, hogy a testvérek másodikak legyenek, mindössze egy pontos hátránnyal a bajnokok mögött. Ez az eredménysorozat, valamint a különféle egyéb sorozatokban szerzett GT tapasztalat már elég volt ahhoz, hogy a BMW meghívja a decemberi tesztre.

A mindent eldöntő decemberi teszten Nick Catsburg, Nick Yelloly és Mikkel Jensen ellenében nyújtott olyan teljesítményt, ami meggyőzte a BMW-t. A következő fontos lépés az április közepén a Lausitzring lesz, ahol az új 2 literes turbós motorral szerelt DTM autókat tesztelik. A technikai módosítás pedig épp a fiataloknak jöhet jól, hiszen a rutinos versenyzők elveszítik a tapasztalatból adódó előnyüket.

A BMW idei felállása így alakul majd:

BMW Team RMG:
Timo Glock 
Bruno Spengler
Marco Wittmann

BMW Team RBM:
Philipp Eng 
Joel Eriksson
Sheldon van der Linde

Kicsit megkeveri a képet, hogy a csapatbajnokságban Glock és Eng a BMW Team RMR színeiben indul majd, az viszont nyilvánvaló, hogy a bajorok a tapasztalat alapján osztották ketté a versenyzőiket.

foto: BMW Motorsport