Összetettben ötödik helyen zárta a 2018-as Kamion-Eb-t Kiss Norbert.

A Tankpool24 csapat magyar versenyzője a bajnoki harmadik helyért harcolva utazott a szezonzáró jarami futamra, ám a bírák szombati bicskanyitogató döntése után már csak az ötödik helyért küzdhetett a zárónapon.

Utolsó hétvégéjéhez érkezett a kamion Európa-bajnokság 2018-as évada. A spanyolországbeli Jaramában jól kezdődött Kiss Norbert és a Tankpool24 hétvégéje, az első időmérőn a második helyet szerezte meg Norbi, így bizakodva várta a rajtot, hiszen jó esélye volt nemcsak a pontszerzésre, hanem a dobogóra is. Az első futamon viszont előbb egy brutális ütközéssel tették tönkre vetélytársai a kétszeres Európa-bajnok versenyét, majd a bírák egy olyan igazságtalan döntést hoztak, ami után szinte értelmetlenné vált a folytatás is.

“Soha életemben nem éltem még át ehhez hasonlót, pedig a belgiumi hétvége után is ezt mondtam. Hagytam helyet magam mellett belül, egymás mellett mentünk, Antonio Albacete 30-40 centivel volt előrébb, mikor teljesen levezetett a pályáról. A videón látszik, hogy a fehér vonal mellett halad, látszik az is, hogy leszorít, a homokban pedig lehetetlen volt annyira fékeznem, hogy ne menjek neki, amikor visszatérek a pályára. Próbáltam összeszedni a kamiont, megérkezett mögém Adam Lacko, a fehér vonalat négy kerékkel átlépve meglökött, beforgatott a mezőny elé, és többen is nekem jöttek. A versenybíróságon végignéztük a videókat, engem találtak hibásnak, engem büntettek meg, mert meglátásuk szerint szabálytalanul tértem vissza a pályára. Szinte sokkos állapotba kerültem, mert bárki, aki józan ésszel végignézi ezeket a videókat, az látja, hogy egyik eset sem miattam történt” – foglalta össze az eseményeket még a órákkal a történtek után is feldúltan Kiss Norbert. 

Érthető, hogy keserűen beszélt a folytatásról is. “A bajnoki harmadik helyről szőtt álmaink egy az egyben odavesztek. Nem szereztem pontot, miközben Albacete és Sascha Lenz is sokat bezsebelt. Sajnálom, hogy így alakult, hogy nem tudtunk összehozni egy jobb eredményt, de ilyen igazságtalanságok mellett, ez egyszerűen lehetetlen. A második versenyről kormányműhiba miatt estünk ki, igazából vasárnap már csak becsületből állunk ki még egyszer. Megpróbáljuk a maximumot nyújtani, hátha lesz valami isteni szerencsénk.

A drámai szombat után becsületből teljesítette a vasárnapi programot Spanyolországban a német Tankpool24, valamint a csapat Mercedes versenykamionját vezető Kiss Norbert is. A második időmérőn Norbi ötödik lett, majd a harmadik futamon feljött a negyedikre, de nem tudta megtartani pozícióját.

“Jól sikerült a rajt utáni első néhány kanyar, érdekes módon más versenytársaimmal elfértem ugyanott, ahol másokkal tegnap nem. Feljöttem a negyedik helyre, de előjött ugyanaz a kormányhiba, ami a szombati második versenyen is. Valószínűleg még a nagy ütközésben keletkezett egy rejtett hiba, nem tudtam befejezni a futamot, negyedik helyről estem ki. A fordított rajtrácsos futamon így a mezőny végéről kellett indulnom, hetedik lettem, ezzel biztosítottuk a bajnoki ötödik helyet. Az igazság azonban az, hogy a szombaton történtek értelmetlenné tették az egész vasárnapi küzdelmet, valójában mindegy is, hogy negyedik vagy ötödik lettem összetettben” – értékelte a hétvége eseményeit Kiss Norbert. 

A Tankpool24 versenyzője dióhéjban az egész idényt is összefoglalta: “A szezon nem indult rosszul, sokáig harmadik helyen álltunk összetettben. A zolderi, és a mostani jaramai hétvége teljesen elvette az esélyünket az elképesztően agresszív versenytársaimnak és a versenybírók döntéseinek köszönhetően búcsúzhattam el a harmadik helytől. Sajnálom, hogy nem tudtunk jobb eredményt elérni, mert a csapat is többet érdemelt volna. Most pihenünk kicsit, tartunk egy kis szünetet, és dolgozunk a következő szezonon.

Kiss Norbert a 2014-es és 2015-ös Európa-bajnoki győzelem, valamint a 2017-es bronzérem után 2018-ban ötödik helyen zárta a bajnokságot.

foto: TIKAphoto/Bóta Márta