Ma Quing Hua is versenyez Kínában

MA QING Hua (chn) Citroen C Elysee team Citroen racing portrait ambiance during the 2015 FIA WTCC World Touring Car Championship race at Shangaï from September 25 to 27th 2015, China. Photo Vincent Curutchet / DPPI.

Kína nemzeti hőse Ma Quing Hua váltja Benjamin Lessennest a WTCR kínai futamain. A kínai pilóta szerződése a Boutsen Ginion Racinggel csak a ningbói és az azt egy héttel követő wuhani versenyre szól, és egyben azt is jelenti, hogy Tiago Monteiro most sem tér vissza, hiszen Lessennes az ő autóját vezette.
 
Nagyon örülök, hogy a hazámban versenyezhetek az új szabályok szerint épített autóval. Nagyszerű lesz újra ebben a sorozatban versenyezni, még úgy is, hogy nem ismerem az autót, és a pályákon sem mentem még egyetlen kört sem. Ráadásul a szezon közepén érkezem, és mindenkinek sokkal több tapasztalata van. Nehezíti a feladatot, hogy csak két szabadedzés lesz az időmérő előtt, de nagyszerű lesz újra Rob Huff, Gabriele Tarquini és Yvan Muller ellen versenyezni” – mondta Ma, és persze elmondta az ilyenkor szokásos köszöneteket, valamint azt is, hogy lépésről lépésre haladna, és igyekszik minél több időt tölteni a pályán. 🙂 

 
Nem könnyű az első WTCR szezonunk, de háromszor is a legjobb ötben végeztünk, amivel megmutattuk, hogy a legtöbb pályán képesek vagyunk a jó eredményekért harcolni, amelyek közt sok teljesen új nekünk. Ningbo és Wuhan is ezek közé tartozik majd, de izgatottan várjuk, mert lesz egy ilyen tapasztalt versenyzőnk, mint Ma Quing Hua” – nyilatkozta Olivia Boutsen, a csapat egyik vezetője.
 
Ma Quing Hua 2014-ben Oroszországban megnyerte a WTCC második futamát, és ezzel ő lett az első kínai versenyző, aki FIA világbajnoki futamot nyert. Egy évvel később a portugál hétvégén is győzni tudott, majd a Citroennel együtt távozott a sorozatból. Tavaly a makaói futamokra visszatért, de nem jutott a legjobb tízbe. Ma volt az első kínai aki, Forma-1-es hétvégén szerepelt, amikor 2012-ben a HRT-ben lehetőséget kapott, de versenyzett a Formula E-ben, és a Ralikrossz Vb-n is. TCR tapasztalata is van, a Teamwork Motorsport Volkswagenjével ment a TCR Asia sorozatban és a kínai bajnokságban.

Ma érkezése után Lessennes is marad a csapatnál, ám kicsit viccesen hangzik, hogy a teszt és fejlesztő pilóta szerepét kapta a belga.