Herczig Norbert: Második hely az Acropolis Rallyn!

Második lett az Acropolis Rallyn a Herczig Norbert – Ferencz Ramón kettős, ezzel a MOL Racing Team párosa már a harmadik európa-bajnoki futamán dobogóra állhatott. A verseny 12 gyorsasági szakaszából kettőt megnyert a páros, a többi szakaszon pedig mindig ott voltak a legjobb nyolc között.

Elmondhatatlanul boldogok vagyunk, de azt hiszem igazán megélni és felfogni majd csak később fogom ezt az eredményt. Ráadásul egy olyan versenyen lettünk másodikak, ahol már a legjobb hat közé kerülni is óriási teljesítmény, most pedig itt álltunk a dobogón! Nagyon köszönöm mindenkinek a támogatást, a szponzorainknak, a szurkolóinknak, sőt a teljes magyar ralikedvelő társadalomnak, mert ilyen szintű összefogással még nem találkoztunk. Folyamatosan kaptuk a buzdító üzeneteket, és a gratulációkat, ami nem csak most nagyon jó érzés, hanem a verseny közben is sokat jelentett nekünk” – összegzett Herczig Norbert a díjkiosztó után.

A Mol Racing Team versenyzői szakaszgyőzelemmel kezdték az Acropolis Rally-t. A pénteki nyitónapon megnyerték az Athénban rendezett szuperspeciált, majd a második versenynapon az utolsó előtti 25 kilométeres gyorsaságin is a legjobb időt autózták. Mindezt úgy, hogy a cél előtt a fékfolyadék is felforrt, így beeső fékpedállal teljesítették az utolsó kanyarokat. A szombati nap végén már a második volt a Herczig –Ferencz kettős, és ezt a pozíciót a vasárnapi zárónapon is megőrizték, sőt, a szombati egy perc feletti hátrányukat a győztes Magalhaes mögött a verseny végére fél percre csökkentették.

Már a teszten és a pályabejáráskor is láttuk, hogy az előzetesen vártnál is keményebb lesz a terep. Soha életünkben nem találkoztunk még ilyen talajjal, már-már terepralis pályákon mentünk. Érdekes volt, hogy versenyautóval még rosszabb volt a helyzet, így okosan kellet meghatároznunk a taktikát. Már a kvalifikáción takarékoskodtunk a gumikkal, és később is az előre tervezetteknek megfelelően használtuk az abroncsokat, a gyorsaságik közt is folyamatosan variáltuk az elosztást, így az utolsó két szakaszra is maradt négy új gumink. Figyeltünk minden kigyorsításra, óvtuk az abroncsokat, a futóművet és még a felniket is, hiszen láttunk olyan párost, akiknek a keréktárcsa közepe tört el” – ecsetelte a körülményeket a pilóta, és azt is kiemelte, hogy újra sokat nyomott a latba a BRR csapat profizmusa, akik nemcsak az autó felkészítésével végeztek tökéletes munkát, hanem a megfelelő stratégia kialakításában is nagy szerepük volt. Norbi azt is beismerte, hogy egy hibát is elkövetett még az itiner felírásánál, rosszul diktált fel egy jobbos kanyart, így a vasárnapi második gyorsasági szakaszon lecsúsztak az út mellé, leállt a motor, és újra kellett indítani az autót. Szerencsére nem veszítettek sok időt, és az autó sem sérült meg, és a folytatás után a ritmusból sem zökkentek ki.

Az Acropolis Rallyn elért második hellyel nemcsak a Herczig – Ferencz kettős jelezte az európai élmezőnynek, hogy komolyan számolni kell velük a következő futamokon, hanem a MOL kifejezetten R5-ös versenyautókhoz kifejlesztett új versenyüzemanyaga a Hi5 is ezzel a nagyszerű eredménnyel teljesítette első versenyét.

„Már a kvalifikáció rajtjánál éreztem, hogy mennyire megváltozott az autónk viselkedése. Sokkal jobban gyorsult, és utána a fokozatokat is hamarabb tudtam váltani, és a kigyorsításoknál is nagyon jól jött el az autó. Nemcsak az üzemanyagot fejlesztette a MOL az R5-ös versenyautókhoz, hanem a Skoda gyárban is készítettek egy új motorvezérlő programot a Hi5 versenybenzinhez, ezzel még jobban ki tudtuk használni az új üzemanyag előnyös tulajdonságait. A Hi5 tökéletesen helytállt ezek között az extrém körülmények között is” – értékelte Norbi az új versenyüzemanyag teljesítményét.

A görögországi versenyen elért siker sem feledteti azonban a csapattal, hogy még mindig a tanulóévet teljesítik, így a soron következő Ciprusi versenyen is ugyanaz lesz a feladat, mint az első három fordulóban: tanulni, versenykilométereket és tapasztalatokat gyűjteni, és emellett olyan tempót választani, ami a biztos célba érkezés mellett a jó eredményeket is magával hozza. Az Acropolis Rallyn sikerült megtalálni a tökéletes egyensúlyt, és a második hely mellett további fontos sikereket is elkönyvelhet a MOL Racing Team párosa, mondta Herczig Norbert:

A versenyhétvége alatt végig nagyon örültem a részeredményeknek. A gyorsasági idők azt mutatták, hogy méltó ellenfelei vagyunk a számottevő világbajnoki tapasztalatokkal rendelkező, és ott jó eredményeket elérő párosokkal, itt említhetem Brynildsenéket, vagy akár a gyári versenyző finn Nordgrent. A második hely remek eredmény, de tény, hogy kellett hozzá az a szerencse is, ami a Kanári-szigeteken elkerült minket. Ám a sors máris visszaadta, amit ott elvett tőlünk. A gyorsaságikon elért időeredmények azonban azt mutatják, hogy jó döntés volt belevágni az Eb részvételbe, és ahogy gyűlik a tapasztalatunk, remélem egyre több hasonló sikernek örülhetünk majd. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, máris a következő verseny körül forognak a gondolataink, a Ciprus Rallyn próbálunk hasonló filozófiával versenyezni, mint Görögországban, és bízunk benne, hogy két hét múlva is ennyire jó hangulatban utazhatunk majd hazafelé!”

Az Acropolis Rally ERC értékelésének végeredménye:

1. Bruno Magalhaes / Hugo Magalhaes – Skoda Fabia 3:02:09.4
2. Herczig Norbert / Ferencz Ramón – Skoda Fabia +29.1
3. Hubert Ptaszek / Maciej Szczepaniak – Skoda Fabia +1:37.2
4. Eyvind Brynildsen / Veronica Engan – Ford Fiesta +2:35.2
5. Simos Galatariotis / Antonis Ioannou – Skoda Fabia + 3:23.0
6. Grzegorz Grzyb / Jakub Wrobel – Skoda Fabia +5:20.6
7. Jourdan Serderidis / Fréderic Miclotte – Skoda Fabia + 5:55.5
8. Avcioğlu Orhan / Korkmaz Burçin – Skoda Fabia + 6:39.3
9. Nobre Paulo / Morales Gabriel – Skoda Fabia + 6:55.3
10. ifj. Érdi Tibor / Papp György – Mitsubishi Lancer + 9:07.8

foto: ERC Media/Gregory Lenormand/ Alexandre Gillaumot /DPPI