Portugál Rali: Csillaghullás az első napon

Thierry Neuville vezet a Portugál Ralin az első kilenc gyorsasági szakasz után. A belga mögött Elfyn Evans a második, míg a harmadik helyen Dani Sordo áll. Tanak, Latvala, Ogier, Mikkelsen, Paddon kiesett a verseny első teljes napján.

A pénteki nap a Toyota drámáival kezdődött. Előbb Ott Tanak talált el egy sziklát, ami megrongálta az autó hűtőjét, így az észt a reptér felé vette az irányt, a csapat azt nyilatkozta, hogy nem folytatják a versenyt. A következő gyorsaságin Latvala is kiesett, neki a jobb első felfüggesztése tört el.Az, hogy valami nem kerek a Yarisok felfüggesztésével akkor vált világossá, mikor Lappi autóján a hatos gyorson eltört a hátsó lengéscsillapító. Szerencsére a finn folytatni tudta a versenyt.

A következő áldozat Sebastien Ogier volt. A listavezető egy balos kanyarban lecsúszott az útról és a fák állították meg, ezzel Portugália neki is véget ért. “Benne volt az itinerben, hogy nem szabad levágni a kanyart, de egy kicsit korábban fordultam. álltam a gázon, de sajnos egy tuskó is volt a partoldalon. Vagy defektet kaptunk, vagy megütötte valami a kormányművet, de amikor fékeztem a következő kanyarban, a kormányösszekötő kiugrott és nem tudtam már mit tenni” – mondta Ogier az autosportos kollégáknak.

Andreas Mikkelsen autójában a hatos szakaszon kezdett rakoncátlankodni a kormányszervó, majd a hetediken meg is álltak a pálya szélén. Náluk is szerencsétlenebbül járt Hayden Paddon. Az új-zélandi vezette a versenyt a hatodik szakasz után, de a hetes gyorsaságin alig két kilométer után hatalmasat estek. A navigátor Seb Marshall jól van de Paddont helikopterrel kórházba szállították megfigyelésre.

Kris Meekenek egészen jól ment, de a hatos gyorson defektet kapott, amit még fel tudott volna dolgozni, ám este az első portói speciálszakaszon újra megadta magát a bal hátsó gumi, és az alig két kilométeres távon kétszer fél perc hátrányt gyűjtött, így visszaesett az ötödik helyre.

Nehéz napja volt Craig Breennek is. Szépen felkapaszkodtak a harmadik helyig, amikor a hetes gyorson defektet kaptak. Kétperces kerékcsere a pályán, és a harmadik hely máris elúszott.

foto: twitter