Juha Kankkunen és Nicky Grist újra versenyautóba ült a hétvégén!

Az elmúlt hétvégén Spanyolországban a Transmiera Rali Fesztiválon újra beült az 1994-es Portugál Ralin győztes Toyota Celica GT-Four ST185-be. Sajnos nem ment nekik olyan jól, mint 24 évvel ezelőtt, de így is remek pillanatokat szereztek a rajongóknak!

“Nagyszerű volt Juhával újra beleülni az autóba. Mióta megvásároltam a kocsit, rengeteg időbe telt mire visszaállítottuk az eredeti állapotát. Warner Lewis a Lewis Rally Sport-tól remek munkát végzett amikor visszaépítette balkormányossá. Juha egészen meg volt lepve mennyire jó vezetni, és mennyire egyben van. A program kicsit csúszott, így sok időnk volt beszélgetni. Juha sok információt elmondott arról, hogy TTE (Toyota Team Europe), hogyan építette meg neki ezt a Celicát” – mesélte Grist, és azt is elmondta, hogy mindkettejük gépe késett, ami miatt felborult a teljes hétvégi menetrendjük.

A fesztiválon 185 autó indult, köztük rengeteg különleges versenygéppel. Lancia Stratos, három Audi Quattro Sport, Peugeot 205T16 és RS 200 is volt a résztvevők közt, ahol Grist Toyotája is a különleges autók közé tartozott, főleg a két “korhű” versenyzővel.

A lebonyolítás már egy kicsit nehézkesebb volt, Gristék csütörtökön sötétben teljesítették az első gyorsaságit. Péntekre műszaki problémák jutottak. A Harri Toivonen-féle  Escort WRC kigyulladt, a Toyotán pedig a kormánymű vacakolt, így ki kellett hagyniuk a két szűk és hepehupás gyorsaságit, mert nem tudták volna az általuk elvárt tempóban teljesíteni. Elvárásaik pedig voltak, hiszen nyugdíjasan sem akartak csak végigdöcögni, igaz azt is megbeszélték, hogy 80%-os tempónál feljebb nem mennek. (kíváncsiak vagyunk az ő 80%-uk, mire lenne elég mondjuk a magyar mezőnyben….)

Szombaton hideg és eső várta a résztvevőket, és a csúszós úton a Toyota hátulja úgy kitört, mintha behúzták volna a kéziféket. Eltalálták a szegélyt és egy falat, így megsérült a kocsi eleje. További kockázatot már nem vállaltak, így ez a verseny itt véget is ért számukra. Azt azonban megígérték, hogy a történet itt nem ért véget, és a veterán Celica Kankkunennel és Gristtel még pályára lép!

foto: Nckygrist.com