Döntöttek az F1 jövőjéről

Április 17-én közösen ülésezett a Formula 1 Strategy Group és a Formula 1 Commission, és a két legfelső vezető, Jean Todt és Chase Carey is jelen volt a megbeszélésen. Néhány fontos kérdés is eldőlt a Forma-1- jövőjével kapcsolatban.

A Motorsport Világtanács jóváhagyása után 2019-től az alábbi változások lépnek érvénybe:

  • A futamokon a jelenlegi 105 helyett 110 kilogramm üzemanyagot használhat egy versenyző, és a teljesítményleadást sem korlátozzák. Ez azt jelenti, hogy megszűnik az átfolyási limit, így bármikor kihasználhatják a versenyzők az erőforrások maximális teljesítményét. Változatosabb, izgalmasabb futamokat remélnek tőle.
  • Az autók és a versenyzők tömegét a jövőben egymástól elkülönítve mérik. A könnyebb versenyzők ezzel elveszítik azt az előnyüket, hogy okosan elhelyezett ballaszttal javítsák az autó viselkedését.
  • Minden pilótának kötelező lesz a biometrikus kesztyű viselése.

További megbeszéléseket folytatnak majd az aerodinamikával kapcsolatban, amelyről április végéig hoznak döntést. Ennek alapja az FIA által elvégzett kutatás lesz, amelynek célja az volt, hogy megkönnyítsék az előzéseket.

A motorokat érintő azon terveit is prezentálta az FIA, amelyeket 2021-től szándékoznak bevezetni. A legfontosabb, hogy maradnának az 1.6 literes V6-os turbók, amelyekről száműznék a bonyolult MGU-H rendszert. A részletekről most a jövőbeli gyártókkal egyeztetnek, döntést május végéig akarnak hozni.