Barcelonában kezdődik a Ralikrossz Vb és Eb

Húsvétkor a Rabócsiringen már elkezdődött a magyar Ralikrossz-bajnokság, és ezen a hétvégén Barcelonában a nemzetközi mezőny is elkezdi a 2018-as szezont. A Vb 12, az Eb 5 versenyhétvégén zajlik majd. 

A Vb Supercars mezőnyének létszáma ugyan egy kicsit lecsökkent, a minőségre azonban nem lehet panasz. A rutinos versenyzőknek is újdonság lesz azonban a barcelonai vonalvezetés, amit megváltoztattak erre az évre. Máshová került a rajt, és a joker sem a kör végén, hanem a közepén lesz majd.

A világbajnoki címvédő Johann Kristoffersson címvédésre készül, bár egyik legnagyobb ellenfele épp a saját csapattársa Petter Solberg lesz majd. Mindketten a PSRX megújult Volkswagen Polójával versenyeznek. A kihívók egyike Mattis Ekström és új csapattársa Andreas Bakkerud lesz, ők teljesen új Audi S1-gyel érkeznek Barcelonába, ráadásul Ekström a DTM-et is befejezte, hogy a ralikrosszra koncentrálhasson.

Gyári istállóként érkezik a szezonnyitóra a Peugeot. Sebastien Loeb és Timmy Hansen a két pilóta, de Kevin Hansen is őket erősíti majd. Bár a Ford tavaly hivatalosan kivonult a ralikrosszból, de az Olsberg MSE Fiestáiban azért érezhető a gyári közreműködés. Új aero kit, új felfüggesztés és frissebb motor dolgozik Kevin Eriksson és Robin Larsson autóiban. Hivatalosan szintén privát csapat a GRX Taneco Team, de nem lennénk meglepve, ha Timur Tymerzianov és Niclas Grönholm boxában feltűnne egy-két gyári mérnök is, a Hyundai is kacérkodik a ralikrossz program gondolatával, vagy már az elektromos érára gyűjtenek tapasztalatokat, mindenesetre a két új i20 Supercarsra érdemes lesz odafigyelni.

A Prodrive már több mint egy éve faragja Guerlain Chicherit Meganejait, és a trükkös felfüggesztés, a belülre helyezett féktárcsák, valamint a saját fejlesztésű motor kombinációjától sokat várnak, és Chicherit valamint a csapattárs Jerome Grosset-Janin sem rossz versenyző. A felsoroltak mellett még Janis Baumanis a STARD és Gregoire Demoustier a Sebastien Loeb Racing színeiben nevezett még állandó pilótaként. Barcelonában Oliver Bennett egy Minivel és Herve Lemonnier egy Citroen DS3-mal csatlakozik a Vb mezőnyhöz.

Az Eb résztvevők közt a magyarokra figyelünk majd. Csucsu Skodája nem készült még el, így egy Polóval áll rajthoz, és persze ott lesz Kárai Tamás is az Audival. A 26 versenyző közt a legnagyobb skalpot a címvédő Marklund legyőzése jelenti majd. Az S1600-ban is lesznek magyarok, Szabó Krisztián már nem indul a kategóriában, de Marton Gergely, Szíjj Zsolt, és Mózer Attila ott lesz a versenyeken.

A Barcelonai Ralikrossz futam időterve:

április 14, szombat:
09:00: szabadedzés
12:00: Q1: Super1600, Euro Supercar, World RX
14:45: Q2: Euro Supercar, World RX
16:30: Q3: Super1600

április 15, vasárnap:
08:30: Warm-up
10:00: Q3: Euro Supercar, World RX
11:10: Q4: Super1600, Euro Supercar and World RX
13:45: Semi-Finals: Super1600, Euro Supercar
Final: Super1600
15:00: Semi-finals: World RX
Final: Euro Supercar
Final: World RX Supercar
15:50: Podium

foto: fiaworldrallycross.com, Csucsu, Kárai Motorsport