Egy borítókép története, avagy hogyan kerül a Forma-1-es autó az utcára

Mai borítóképünknek érdekes története van. A fotó 1960-ban készült, az Egyesült Államokban. Maurice Trintignant a 18-as rajtszámú Cooper T51-essel épp a szezonzáró USA Nagydíj helyszínére tartott a kaliforniai Riversideban.

Trintignant akkoriban az egyik legrutinosabb F1-es pilótának számított, hiszen 11. szezonját gyűrte a Forma-1-ben. Igaz az első kettőben egyszer sem látta meg a kockás zászlót, de ez inkább a Simca-Gordini megbízhatatlanságának volt köszönhető. 1960-ra azonban már két Monacói győzelemmel, és egy La Mans-i 24 óráson elért diadallal a kor egyik ásza volt, még akkor is, ha abban az évben három különféle autóval indult a Forma-1-ben. A szezont az R.R.C. Walker Racing Team Cooper-Climax autójával kezdte, és Argentínában harmadik lett, de ennek annyira nem örült, mivel a kockás zászló Stirling Mosst intette le az ő autójával. Történt ugyanis, hogy Moss kocsijának felfüggesztése meghibásodott, így átült a csapattárs Trintignant autójába, és azzal ért célba. A francia ezek után csapatot váltott, és a Scuderia Centro Sud Cooperjével folytatta, de ezt a kocsit már nem Climax, hanem Maserati motor hajtotta. Monacóban és Zandvoortban váltóprobléma miatt esett ki, a Francia Nagydíjon pedig egy első körös baleset miatt nem ért célba. Ezek után a Brit Nagydíjon átült egy Aston Martinba, és azzal, ugyan ötkörös hátrányban, végre meglátta a kockás zászlót. Két versenyt kihagyott, majd a szezonzáró USA Nagydíjra, ami a harmadik amerikai verseny volt, újra a Scuderia Centro Sud csapattal utazott. Arról, hogy ezt az utazást nem kell a mai értelemben venni a fotó árulkodik, a csapatok akkoriban nem cipeltek annyi technikát a versenyekre mint most, no meg Kaliforniában meleg is volt, így Trintignant a 60-as autópályán a forgalomban kocsikázott a riversidei utcai pályára. Természetesen rendszám nélkül… A versenyen a célig is eljutott, a 19. helyről indulva a 15. lett.

Arról pedig, hogy ez a fajta kocsikázás akkoriban mennyire nem volt furcsa árulkodik a következő fotó, John Surtees a Lotus-Climax-szal szintén így jutott el a pályára.