Indul az MNASZ Kesjár Csaba Tehetséggondozó programja

„MNASZ Elnöksége jóváhagyja a Kesjár Csaba Tehetséggondozó programot. A program végrehajtásához az MNASZ adózott eredményének a szakági áthozatokkal korrigált összegének 90%-át biztosítja.”

Így szólt a döntés, ami felkeltette a race1.hu figyelmét, így rögtön kerestük a Szövetséget, hogy a program részleteiről érdeklődjünk.

Az autósportos utánpótlásnevelés fontosságát könnyű belátni, megvalósítani azonban annál nehezebb. Némi gondolkodással belátható, hogy a pénzosztogatásnál összetettebb feladatról van szó, bár kétségtelen, hogy előbbivel könnyebb rövid távú népszerűséget szerezni. Ide egymillió, oda öt, amoda 20, persze, hogy jól hangzik, ám a külföldi példák is azt mutatják, hogy működő rendszereket kell felépíteni, és a meglevő kereteket nem „elversenyezni” kell, hanem olyan fiatalokat képezni, akik a támogatók, a szurkolók, és a média számára is vonzóak, a kezdeti eredmények után pedig mentálisan is alkalmasak arra, hogy a sikert megfelelően kezeljék, és tovább tudjanak lépni. Aztán külföldi versenyeken, megfelelően kommunikálva (idegen nyelven is) képviseljék magukat, a csapatukat és hazájukat, és nemzetközi szinten is komoly versenyzőkké válhassanak. Mint minden sportban, az út itt is rögös, és kevesen juthatnak el Michelisz Norbert, Kiss Norbert, Kiss Pál Tamás, Ranga László, Ferjáncz Attila vagy épp a  névadó Kesjár Csaba szintjére, de ha azok is megkapják a lehetőséget, hogy sportolói karrierjüket felépítsék, akiknek nem áll rendelkezésére a megfelelő háttér, már megérte. De nézzük részletesebben mit is takar a Kesjár Csaba Tehetséggondozó program.

„A cél, a tehetséges, fiatal sportolók felkutatása, szakmai fejlődésük figyelemmel kísérése és segítése, a fejlődésükhöz, sportsikereik eléréséhez szükséges feltételek biztosításához történő támogatás nyújtása, illetve a sportszakmai sikerek eléréséhez szükséges egyéb fizikális és mentális tényezők fejlesztéséhez támogatás biztosítása” – olvasható a programban. Az egyik hangsúly ebben az esetben az életkoron van, rali és tereprali szakágban 23, gokartban 18, egyéb szakágakban pedig 20 év a felső korhatár. A programban való részvételre a tagszervezeteknek kell pályázni, ezeket egy Kuratórium bírálja el, amely maximum négy taggal rendelkezhet, de háromnál kisebb létszámmal nem hozhat határozatot. Az elbírálásnál a versenyző eredményeit, célkitűzéseit, a célkitűzések elérésének feltételeit, és a pályázó tagszervezet tehetséggondozásban elért korábbi eredményeit veszik figyelembe.

A Kesjár programban kapott pénzügyi támogatás forrását az MNASZ Elnöksége, és a szakágak mellett pályázati források, támogatói szerződések, és egyéni támogatók jelentik, ami lehetőséget nyújt akár a mecénások számára is arra, hogy a forrásaikat szakmailag megalapozottan használják fel. Szerencsére sok olyan korábbi autóversenyzőnk van, aki az üzleti életben is sikeres lett, akár ők is felismerhetik a lehetőségét annak, hogy a programon keresztül segítsék korábbi sportágukat.

Az elnyert támogatás felhasználási lehetőségeit felsoroló lista hat pontból áll:

– licencdíj támogatás
– eszköz támogatás
– nevezési díj támogatás
– üzemanyag költség támogatás
– fizikális és/vagy mentális felkészítő programok támogatása
– versenyekhez kapcsolódó utazási és/vagy szállás költség támogatás

Ezekbe a tételekbe sok minden belefér, nekünk különösen tetszett, hogy az eszköz támogatásnál a szövetség kiemelten kezeli a biztonsági berendezések beszerzésének támogatását. Bölcs döntésnek tartjuk a fizikális és mentális felkészítő programok támogatását is, mert hiszünk abban, hogy egy fiatal versenyzőnek szüksége van ezekre a felkészülési formákra is.  Ha a nagyok példáját nézzük, vegyük észre, hogy a hazai autósport Norbertjei (Michelisz, Herczig, Kiss, Nagy), vagy akár Szabó Krisztián, Marton Gergő, Csucsu és még sorolhatnánk a neveket, rendszeresen megmutatja a közösségi oldalán, ahogy Matics Zsolttal vagy más tréner segítségével fizikailag is igyekszik tökéletesen felkészülni a versenyekre. A mentális felkészülés fontosságában kételkedők pedig olvassanak néhány versenyzői nyilatkozatot, hogy a világsztárok adott esetben hogyan dolgozzák fel a kudarcokat, vagy éppen a világra szóló sikereket.

A visszacsatolás sem hiányzik a Kesjár programból, a támogatási időszak végén beszámolót várnak a támogatás felhasználásáról, és az elért eredményekről.

Természetesen maradtak bennünk kérdések is a program kapcsán, így megkerestük Oláh Gyárfást, az MNASZ elnökét, hamarosan az ő válaszait is közzétesszük.

foto: Fortepan, Kiss Norbi Media/TIKAPhoto, SRTH Media, Castrol Honda WTCC Media