Dakar 11. nap – az Iveco vezet!

A kamionos kategóriában történt a legnagyobb meglepetés a Dakar 11. napján, mert Eduard Nikolaev elveszítette a vezetést, és az argentin ivecós Federic Villagra állt az élre. A nap negatív híre pedig az, hogy a versenyét többször is a írból visszahozó Joan Barreda Bort feladta a Dakart. Az autósoknál a megszokott forgatókönyvet láttuk, ezúttal a Toyota nyert, de a Peugeot félelmetes csapatmunkával még mindig magabiztosan vezet. Még három nap van vissza, és Gyenes Emánuel már a 24.

A motorosoknál Toby Price nyerte a szakaszt, de a nap legfontosabb eseménye mégis az volt, hogy a második helyen álló Joan Barreda Bort feladta a versenyt. A spanyol emberfeletti tettet hajtott végre azzal, hogy sérült térddel is az élmezőnyben maradt, de a 11. nap közepére az ő tartalékai is kimerültek. Benavides lett a második, Meo a harmadik, Matthias Walkner pedig szép nyugodtan célba ért az ötödik helyen, és továbbra is fél óra felett van az előnye a második helyen álló Benavides előtt.

Gyenes Emánuel megint a 30. helyen ért célba, de Barreda kiesésével megint előre lépett egy helyet, már a 24. Saghmeister Gábor cikkünk írásakor még a pályán van, a 85. helyen motorozik.

Az autósoknál Toyota szakaszgyőzelem született, Bernhard Ten Brinke élete második szakaszgyőzelmét szerezte. Mögötte a Peugeot loholt a célig, Despres, Sainz és Peterhansel is 5 percen belül volt, számukra az a fontos, hogy a vezető Sainz mögött a több mint egy óra a toyotások hátránya, és még Peterhansel is ott van a második helyen. Ráadásul este jött a hír, hogy Sainz 10 perces büntetését is visszavonták, amit azért kapott mert úgy vélték meglökött egy quadost amikor megelőzte őt. A telemetriai adatok bizonyították, hogy a spanyol vétlen volt, és mindent megtett, hogy kellő óvatossággal kerülje ki a quadost.

A már csak 30 egységet számláló kamionos mezőnyben a MAZ-zal versenyző Szergej Viazovich nyert. Federico Villagra megint nagyon gyors volt, vagy inkább Eduard Nikolaev lassú, a lényeg, hogy az orosz kapott 37 percet Villagrától, ezzel búcsút inthetett a vezetésnek. Az új éllovas Villagra, az Ivecóval versenyző argentin 16 perces előnyben van az orosz előtt, és az utolsó három szakasz is hazai pálya számára. 

A quadosoknál Ignacio Casale az utolsó részen veszített sokat, de továbbra is komoly előnnyel vezeti a Dakart a mai szakaszgyőztes Cavigliasso előtt. 

A 12. szakaszon a motorosok befejezik a második maratoni napjukat, az autósok és a kamionosok pedig egy 523 kilométeres szelektívet teljesítve jutnak el San Juanba.