Dakar 8. nap – Mr. Dakar nem adja fel

A hetedik nap csalódást keltő eredménye után Stephane Peterhansel megrázta magát, és másodszor is szakaszt nyert a 2018-as Dakaron. A Toyota kitartóan küzd a Peugeot mögött, de Sainz még mindig egyórás előnyben van az élen. Motorosaink is versenyben vannak, és Joan Barreda Bort sem adta fel.

Carlos Sainz hibájára vár mindenki a Dakaron. A Toyota ugrásra készen figyeli, hogy a spanyol veterán mikor kerül bajba, ezt Nasser Al-Attiyah is elismerte. “Ha Carlos hibázik elkaphatjuk, de az egy óra hátrány … nehéz lesz” – mondta a célban szokásos tört angolságával a katari pilóta, miközben szokás szerint mosolygott, és azt is kiemelte, hogy szerencsére nem okozott nekik gondot a 4600 méteres magasság sem. Csak a magas tevefű nehezített meg a dolgukat, bár a nyolcadik szakaszon is hozta a kötelezőt, azzal, hogy a Peugeot duó mögött harmadik lett, alig több mint két perces hátárnnyal. A Peugeot duó ezúttal Peterhansel és Despres volt, a két Dakar veterán közt csak 49 másodperc volt a különbség Mr Dakar javára, de egyelőre ez is kevésnek tűnik. “Nem vagyunk benne a játékban, mert órányi a hátrányunk, és csak perceket faragtunk. Nasseren is csak két percet hoztunk, és ez nem elég, hogy újra versenyben legyünk” – nyilatkozta Peterhansel, de ő is tudja, hogy ahogy a hetedik napon elveszített majd két órát, ugyanúgy bárki sokat veszíthet, akár az utolsó métereken is. De tizenhárom Dakar elsőséggel a tarsolyban ő ezt pontosan tudja, ezért is faragja szorgalmasan a perceket.

A motorosoknál percekre megy a játék. Elképesztő, hogy kilométerek ezrei után az első hat versenyző 10 percen belül van egymáshoz képest. Adrien Van Beveren továbbra is vezet, 22 másodperc (!) az előnye Benavides előtt. Látszik, hogy mindketten biztosra mennek, Van Beveren hetedik, Benavides negyedik lett az utolsó szakaszon. A győztes, idén másodszor, Antoine Meo lett, egyperces előnye volt a Baja versenyeken edződött amerikai hondás, Ricky Brabec előtt. Toby Price lett a harmadik, Joan Barreda Bort pedig sérült térddel is folytatta, kilencedik lett.

A magyarok közül Gyenes Emánuel a már megszokott harmincadik hely körül ért be, most épp 31. lett. Dési János a 64., Saghmeister Gábor a 84. lett. Összetettben Gyenes a 27, Dési a kétórás büntetésével a 70., Saghmeister a 89. helyen áll.

 

A kamionosoknál Kamaz győzelem született, Sotnikov 5 perccel volt gyorsabb az eddig meglepően jól teljesítő Villagránál. Mögöttük újra két Kamaz ért célba Mardeevel és Nikolaevvel, majd Kolomy következett. Az összetettben sem változott az állás, Nikolaev előnye lassan fogy ugyan, de még több mint háromnegyed óra, Villagra előtt. A harmadik helyen meglepetésre még kitart a cseh Martin Macik a Liazzal, 30 perc az előnye a negyedik Viazovich előtt.

A kilencedik napon nem várt könnyítésnek örülhetnek a csapatok, az időjárás miatt törölték a szakaszt, így közúton költözik a tábor Saltába.

foto: Peugeot Sport, Kamaz Master Team, Gyenes Emánuel, Antoine Meo