Dakar 7. nap – Sainz az élen, Peterhansel bajban

A szünnap után a maratoni szakasszal kezdett a Dakar, de a kétnapos kihívás első felvonása is okozott meglepetést. Carlos Sainz megnyerte a szakaszt, viszont az összetettben vezető Stephane Peterhansel rengeteget veszített. A motorosoknál Joan Barreda Bort ugyan nyert, de ő is komoly bajban van. A magyaroknak jól sikerült a szakasz.

Másodszor is szakaszt nyert a Dakaron Carlos Sainz, a Peugeot öröme azonban nem lehet felhőtlen, mert az eddig vezető Stephane Peterhansel majdnem kiesett a versenyből. “Egy pocsolyákkal teli hosszú egyenesben mentünk. Előttünk állt egy autó, emiatt félrehúzódtam, és egyszer csak egy hatalmas csattanást hallottam” – mesélte az esetet Mr. Dakar. A 3008 DKR bal hátsó futóműve kiszakadt, amikor eltaláltak egy tócsában rejtőző sziklát. Az egyetlen lehetőségük az volt, hogy Cyril Despres autójából átépítsék az alkatrészeket, de így is veszítettek 1 óra 45 percet. Despres kocsiját az assistance javította meg, így ő is célba ért a 34. helyen. Peterhansel végül 20. lett, és az összetettben is visszaesett a harmadik helyre, most Sainz áll az élen. “Még mindig ott a mosoly az arcunkon, nem ez volt karrierem első nehéz pillanata. Csak a hangulatunkat rontotta el, és megsérült az autó.” – nyilatkozta Peterhansel, és igaza van, mert még nagyon sok van vissza.

A Toyota versenyzői viszont örülnek, De Villiers és Al-Attiyah a második-harmadik helyen ért Uyuniba, és a katari már második az összetettben, igaz, csak 9 perc az előnye Peterhansel előtt, Sainz pedig 1 óra 11 percre van előtte. A legjobb tízben három Peugeot és öt Toyota van, valamint Martin Prokop a Ford F150-nel a hetedik helyen, és a Mini becsületét megmentő Jakub Przygonski a hatodik pozícióban. A minisek vesszőfutása tovább folytatódik, már Yazeed Al-Rajhi is a kiesők listáján van.

A motorosoknál Joan Barreda Bort nyert, de lehet, hogy ez volt az idei utolsó szakaszgyőzelme, mert a 300. kilométernél elesett, és a célban úgy érezte, hogy eltört a térde. Pedig a spanyol már a harmadik az összetettben, mert a harmadik napi kálvária után hatalmas felzárkózást mutatott be. Adrien Van Beveren vezet a Yamahával, miután második lett a hetedik szakaszon. Benavides harmadik helyen zárta a napot, és három perces lemaradással üldözi Van Beverent. A magyarok közül Gyenes Emánuel a 30. lett, de egész nap nagyon fájt a nyaka, és a szakasz végén az orra vére is eleredt. Dési János 56. lett, Saghmeister Gábor a 92. Hét nap után Gyenes a 28., Dési a 73., Saghmeister a 92. helyen áll.

A kamionos mezőnyben Iveco győzelem született, Ton van Genugten először nyert szakaszt a Dakaron. Mögötte Villagra, Nikolaev, Kolomy volt a sorrend, így az orosz Kamaz pilóta továbbra is vezeti a Dakart, de az előnye 50 perc alá csökkent Villagra előtt.

A quad kategóriában a 38 éves Axel Dutrie úgy nyert életében először szakaszt a Dakaron, hogy még egy sárban ragadt motoroson is segített. Ignacio Casale harmadik lett, de az összetettben így is több mint egy órával vezet, mert a második helyen álló Alexis Hernendez csak a 8. helyen ért célba.

A nyolcadik versenynapon Uyuniból Tupizába utazik a karaván. Az 585 kilométeres távból 498 kilométer lesz a speciálszakasz ( a kamionoknak 381), így a maraton második napja egyben a Dakar leghosszabb szakaszát is jelenti majd.

foto: Peugeot Media, Dakar Media