Dakar 6. nap – Sainz szakaszt nyert, ez volt a 30. sikere a Dakaron

Utolsó Dakarján Carlos Sainz is szakaszt nyert, de Peterhansel maradt az élen, a Toyota pedig kitartóan üldözi őket. A motorosoknál a francia Antoine Meo nyert, a négyszeres enduro világbajnoknak is ez volt az első sikere. A kamionos kategóriában Villagra lett az első, meglepetésre Nikolaev csak a hatodik helyen végzett.

 A Dakar elhagyta Perut, de cseppet sem lett könnyebb, 4000 méteres magasságban a Titicaca tó környékén jártak a még versenyben levők. Az akklimatizálódást pénteken a pihenőnap is segíti. Az autósoknál egyre jobban kikristályosodik a Peugeot taktikája, Peterhansel célja, hogy az élmezőnyben maradjon, de a szakaszgyőzelmekért nem töri magát, nem baj, ha másnap nem elsőként kell indulnia. Igaz nagy ravaszság nincs ebben, Mr. Dakarnak ez a stratégia már 13 alkalommal bejött, most jó úton van a 14 győzelem felé. Az előnye most 27 perc az összetettben Sainz előtt, a veterán spanyol megnyerte a hatodik napot, de csak négy perccel volt gyorsabb a csapattársnál. Örülhet a spanyol, mert 30. győzelmével megelőzte Jacky Ickx-et, és már csak Ari Vatanen (50 győzelem) és Stephane Peterhansel (39 győzelem) van előtte a dicsőségtáblán. Despres is versenyben van még, de a 29 órás büntetéssel még a legjobb 20-ba jutni sincs esélye, a márkatársaknak tud majd segíteni a végén.

A Toyota taktikája is körvonalazódik. Látható, hogy a franciákkal nem bírnak, így arra koncentrálnak, hogy lőtávolban maradjanak. Ez most egy óra húsz percet jelent, ennyire van Bernhard Ten Brinke a vezető Peterhanseltől, de Al-Attiyah, és De Villiers sincs sokkal távolabb.

A motorosoknál is különleges nap volt.  Módosítottak az útvonalon, így csak a speciálszakasz második részét kellett teljesíteni, a 4700 méteres magasságú hágót nem kellett megmászniuk a versenyzőknek. A leggyorsabb Antoine Meo volt, a francia a másfél éves kihagyása után kezdi felvenni a tempót, az ötödik napon mér a negyedik leggyorsabb volt, az első tempós szakaszt pedig megnyerte, és ezzel már hatodik az összetettben. Meo mögött a csapattárs Toby Price 30 másodperces hátránnyal ért célba, pontosan annyival, mint az argentin Kevin Benavides. Hat nap után az argentin vezeti az összetettet, és ő az első argentin aki a Dakar történetében a motoros értékelés élén áll. Az előnye alig két perc Adrien Van Beveren előtt, de a nyolcadik Quintanilla is csak 16 percre van, izgalmas lesz a verseny második fele is. A legszebb pedig az, hogy a Honda, a Yamaha, a KTM és a Husquarna (na jó, ők a KTM B csapata) is versenyben van még.

A magyarok közül megint Gyenes Emánuel volt a legjobb, a szatmárnémeti motoros a 31. lett. Dési János a 67., Saghmeister Gábor a 81. helyen ért célba. Gyenes az összetettben most a 30., Dési a 80., Saghmeister a 99. helyen van.

A kamionosoknál Nikolaev hatodik helye volt a meglepetés, az orosz öt és fél perccel volt lassabb a szakaszgyőztes Villagránál. A második Martin Kolomy lett, míg a harmadik helyen is egy De Rooy-féle Iveco végzett Ton Van Genugtennel a volánnál. Két ász már nem jutott el Bolíviába, Ales Loprais és Martin Van Den Brink még az ötödik napon kiesett. A Kamaznak azért nagyon nem kell aggódnia, Nikolaev továbbra is komoly előnnyel vezet, több, mint 50 perre van tőle Villagra.

A quados mezőnyben is kiesett egy nagy név, 2016 győztese a lengyel Rafal Sonik, még egy nappal korábban eltörte az alkarját, és nem tudta folytatni. Itt is argentin szakaszgyőzelem született, Jeremias Gonzales Ferioli nyert, Casale pedig negyedik lett. Úgy tűnik, mintha a chilei már arra játszana, hogy a 41 perces előnyét beossza a végéig.

Pénteken pihenőnap, szombaton pedig 302 kilométer összekötő után 425 kilométer sspeciálszakasz következik, de a nap végén nem lehet szervizelni!

foto: Dakar Media, Red Bull Content Pool