Dakar 5. nap – Loeb is kiesett, Peterhansel vezet

Stephane Peterhansel volt a leggyorsabb a Dakar ötödik versenynapján, és ezzel növelte előnyét az élen. Sebastien Loebnek viszont fel kellett adnia a Dakart, mert a navigátor Daniel Elenea megsérült, amikor egy lyukba estek a 3008 DKR-rel. A motorosoknál Joan Barreda Bort hatalmasat ment, a kamionosoknál Nikolaev lett az első.

Nassert követtük, és láttuk, hogy továbbmegy, de azt nem vettem észre, hogy a gerinc mögött van egy lyuk. Pont beleestünk. Megvártuk a kamion ami kihúzott minket. Utána amint 30 km/h fölé gyorsítottam Daniel felüvöltött a fájdalomtól” – így mesélte a San Juan De Marcon – Arequipa szakaszon történteket Sebastien Loeb. Az eset néhány kilométerrel a speciálszakasz rajtja után történt, és a páros nem is tudta folytatni a versenyt. Stephane Peterhansel viszont újra szakaszt nyert és növelte előnyét az összetettben. A második és a harmadik helyen kér Toyota következett, Ten Brinkével és De Villiersszel, Sainz lett a negyedik, Al-Attiyah pedig az ötödik. Az összetettben Peterhansel előnye már több mint fél óra Sainz előtt, a harmadik Ten Brinke pedig 1 óra 15 perces hátrányban van. 

A motoros mezőnyben a szerda Joan Barreda Borté volt, a hondás végigviharzott a pályán, több mint 10 percet adott a második Matthias Walknernek. “Tudtam, hogy ez volt az utolsó nap a dűnéken, így támadnom kellett. Pontosan ezt tettem. Újra a legjobb tízben vagyok, de még mindig elég nagy a hátrányom” – nyilatkozta a spanyol, aki az összetett negyedik helyére ugrott a tizenegyedikről. Ráadásul az a hátrány sem olyan nagy már, hét s fél perc Adrien Van Beveren mögött, aki a szerdai ötödik helye után is vezeti a Dakart. Szalayék kiesése után már csak a motorosok közt maradtak magyarok. A legjobban Gyenes Emánuel áll, ő az ötödik napon 38. lett. Dési János a 77. helyen ért célba, Saghmeister Gábor a 112. lett. Az összetettben Gyenes a 28., Dési a 83., Saghmeister a 105. helyen áll.

A kamionos mezőnyben a Kamaz csapat élt át kisebb szívrohamot amikor a nap elején jött a hír, hogy a komoly előnnyel vezető Nikolaev felborult, és a tíztonnás monstrum az oldalán fekszik a homokban. Mindenki többórás ásást várt, ehhez képest Nikolaev autója öt perc múlva már újra mozgásban volt, és a hiba ellenére több mint hat perccel gyorsabb volt a MAZ-zal versenyző Viazovichnál. Villagra csak az ötödik lett, és ez azt jelentette, hogy az összetettben Nikolaev előnye majdnem egy óra, igaz a borulás rávilágított, hogy a 40. Dakaron  egy pillanat alatt megváltozhat minden.

A quad mezőnyben is kiesett az egyik ász. A keddi győztes Karyakin esett a 44. kilométernél és eltörte a karját. Az argentin Nicolas Cavigliasso életében először szakaszt nyert, Ignacio Casale megint második lett, de a chilei előnye már 40 perc az összetettben.

foto: Peugeot Media, Dakar Media, Kamaz Master Team