Kezdődik a 40. Dakar

Szombaton Limában elkezdőik a 40. Dakar, amely egyben a 10. verseny amit Dél-Amerikában rendeznek. A táv 9000 kilométer, ennek fele speciálszakasz. Visszatért a rendezők közé Peru, ami azt jelenti, hogy ismét dűnék közt is meg kell méretnie magát a 337 járműnek.

190 motor és quad, 105 autó és 42 kamion kezdi meg a versenyt, de az biztos, hogy sokan nem látják majd meg a célt január 20-án Cordobában. Az első hét nap kőkemény lesz, kizárólag homoksivatagban vezet az útvonal. Utána sem lesz könnyebb, mert öt olyan nap is szerepel a  programban, amikor 3000 méteres magasság felett tartózkodnak majd a Dakar résztvevői. Természetesen lesz maratoni szakasz is, és pihenőnap is jár a versenyzőknek. 

Ott vannak a magyarok is Dél-Amerikában. Az autósoknál a Szalay – Bunkoczi kettős a négy éves Africa Race kitérő után visszatért a Dakarra. A motorosoknál Dési Jánostól várunk szép eredményt, és ott van Horváth Lajos “Laller” is. Két határon túli magyar motorosnak is szurkolhatunk, a rutinos szabadkai Saghmeister Gábornak és a szatmárnémeti Gyenes Emánulenek.

Nagyágyúkból van bőven, a motoros mezőnyben ott van a 2017-es győztes Sam Sunderland, és a tavalyi második Mattias Walkner, de figyelni kell Stefan Svitkora, Jan Barreda Bortra és Toby Pricera is. Az autósoknál Peugeot – Mini csata várható. A franciák új autót építettek, a minisek pedig kétféle versenygéppel indulnak. Három párosuk a vadonatúj buggyval próbálkozik, míg négy egység maradt a bevált modellnél. A Toyota is készül, Nasser Al-Attiyah próbál borsot törni a Peugeot és  Mini orra alá. Peterhansel, Loeb, Hirvonen, Roma, Sainz, Terranova, Despres, és még sorolhatnánk a nagy neveket, az első tízbe jutni sem lesz könnyű.

A kamionos mezőnyben a szokásos Kamaz fölény várható. Legnagyobb kihívójuk Gerard de Rooy megunta az állandó vereséget, így most az Africa Racen bohóckodik. Helyette egy argentin versenyző Frederico Villagra próbálja majd tartani az oroszok tempóját. Természetesen lesz Tatra is, Ales Loprais és Martin Kolomy is indul, a csapat neve pedig Tatra Buggyra Racing lett. Nagyon készül a MAZ is, kíváncsiak vagyunk idén meg tudják e szorongatni a Kamazokat.

Szombaton a szokott könnyű első nap vár a mezőnyre. Limából emberfal között (még az autópálya szélén is állnak a helyiek) elautóznak Piscóba, majd egy 31 kilométeres körön hangolódnak a homoksivatagra.

foto: Kamaz, Peugeot, Mini