Itt a 2018-as WTCR versenynaptár

A WTCR közzétette első szezonjának versenynaptárát, amelyben az időpontok listája teljes, de a helyszínek terén még van két kérdőjel. Jön Zandvoort, a katari szezonzáró helyett pedig újra Makaóban fejezik be az idényt. Monzát is elveszítjük.

Tíz fordulóval terveznek a bajnokságban, a két lehetséges időpont július 22. vagy október 7., és ezek helyszíne is kérdéses. A marokkói szezonnyitó után rögtön a Hungaroringre érkezik az új sorozat. Utána kéthetes szünet következik, majd jön a Nordschleife. A német verseny lebonyolítása még nem tisztázott, szombatra nehéz lenne bezsúfolni a két időmérőt és a három futamot, vasárnap pedig a 24 órás verseny miatt nem használható a pálya, így lehet, hogy pénteken is lesz érdemi esemény.

Németországból azonnal Hollandiába utaznak a csapatok, és a zandvoorti pályán a TCR Benelux és a TCR Europe bajnoksággal együtt rendezik a versenyt. Érdekes döntés, hiszen mindhárom sorozatban ugyanolyan autókkal versenyeznek…

Utána egy hónapos szünet következik a portugáliai forduló előtt, majd újabb egy hónap múlva jön az első lehetséges plusz helyszín. Ez rögtön logisztikai kérdéseket is felvet, mert ha ez európai verseny, akkor csak két hetük lesz a csapatoknak és a versenyzőknek, hogy elutazzanak Argentínába, és az esetleges sérüléseket is rendbe hozzák az autókon. Igaz, mivel Argentína mindentől messze van, ez egy nem európai verseny esetén sem lesz könnyű.

Újra két hónap szünet következik, majd megint a Volvo tulajdonosának új pályájára, Ningbóba utazik a mezőny, és újra szeptemberben, amikor sok ott az eső. Egyszer már láttuk, hogy a pálya alkalmatlan az esős versenyekre, reméljük jövőre nem esik majd… Ráadásul újra egy hét múlva következik a második opcionális helyszín, ide megint nem lesz egyszerű elutazni, és megfelelően felkészülni.

Október végén Suzuka, majd November közepén Makaó zárja a WTCR első idényét, és annak ellenére, hogy próbálunk nagyon pozitívan viszonyulni az új sorozathoz (és az Eurosport Eventshez), mégis az az első gondolatunk, hogy ez a naptár nem jó. Zandvort a TCR sorozatokkal közösen, az egy hetes szünetekkel tervezett rohanás, majd a két hónapos nyári szünet teljesen érthetetlen, és a mindössze négy európai helyszín is kevésnek tűnik.

Frissítés: A második Kínai helyszín Wuhan lett október 7-én, majd az Argentin futamot törölték, és helyette július közepén SZlovákiába utazik a mezőny. A naptár már az új időpontokat tartalmazza!

Április 8. – Marrakech
Április 29. – Hungaroring
Május 13. – Nürburgring
Május 21. – Zandvoort
Június 24. – Vila Real
Július 13. – Szlovákia
Szeptember 30. – Ningbo, Kína
Október 7. – Wuhan – Kína
Október 21. – Suzuka
November 18. – Makaó