Michelisz Norbi: Felkészültünk! – Monteiro: Norbi meg tudja csinálni!

Világbajnoki címért versenyez pénteken Michelisz Norbert és a Honda a WTCC idei utolsó versenyén Katarban. Mindkét bajnokságban fordítani kell, az egyéniben 6.5 pont Norbi hátránya, a gyártói értékelésben pedig 12.5 pont a Honda lemaradása. A csapat mindent megtett a minél alaposabb felkészülésért, ők arra koncentrálnak, hogy mindkét értékelésben elsők legyenek, mi pedig annak szurkolunk, hogy Norbi világbajnok legyen, a csapatbajnoki cím nekünk csak egy újabb bonbon a torta tetején.

Három győzelem, három pole, és három leggyorsabb kör Michelisz Norbert eddigi mérlege 2017-ből, és mellé még három második helyezés. Igaz, a leggyorsabb körök számát a stratégia is befolyásolta, könnyen lehetett volna több is, ha Norbi nem figyel arra, hogy ne kapjanak emiatt több ballasztot. A második helyek száma is lehetne négy, ha nincs a kínai kizárás, de mint oly sokszor elmondtuk, az autósportban sincs ha… Az viszont biztos, hogy még 60 pontot lehet gyűjteni, tehát minden nyitott. Norbi az előző két fordulóban 78 pontot szerzett, 26-tal többet mint Thed Björk.   

Többek közt épp Norbi remek szereplésének köszönhető, hogy a Honda újra versenyben van a konstruktőri címért, Kína után úgy tűnt a kizárással elveszett a reményük, most azonban újra elérhető ez a cím is.

Pénteken minden eldől, és azt hiszem a csapat a lehető legjobban felkészült erre a napra. A szezon során eddig nem gondoltam a bajnoki címre, mert nem segített volna, helyette inkább a soron következő futamra koncentráltam. Ez kétség kívül kifizetődő volt, ahogy ez a Nürburgring óta az eredményeken is látszik. Természetesen bajnok akarok lenni, és ebben az egész csapat segíteni fog, de akár nyerünk, akár veszítünk, elmondhatjuk, hogy mindent beleadtunk, és nagyon büszke leszek arra a munkára, amit elvégeztünk” – mondta Norbi.

Katarból felemásak az emlékeink, 2015-ben az első futamon hetedik, majd a másodikon harmadik lett Michelisz Norbi, ezzel megszerezte a független bajnoki címet. Tavaly viszont előbb az időmérő harmadik szakaszában kapott defektet Norbi autója, majd az első futamos ötödik hely, és a második futamon elért negyedik pozíció sem volt elég az év végi dobogóhoz, mert Monteirót a végén elengedte Müller, így Norbi egyetlen pont hátránnyal lett negyedik a bajnokságban.

Tiago Monteiro is Michelisz Norbira tenné a voksát, és nem csak azért mert hondásként kötelező neki szurkolnia. Monteiro az évek során ellenfélként és csapattársként is megismerte Norbit. “Meg tudja csinálni, csak azon múlik, hogy higgadt maradjon. Egy ilyen helyzet természetesen nagyon stresszes, és a nyomás lesz majd a legnagyobb ellenség mindkettejük számára. A világbajnoki cím a tét, úgyhogy kétség nem férhet hozzá, hogy Norbi is érezni fogja a terhet, de így lesz ezzel Thed is, hiszen senki sem vasember, mindenkinek vannak érzései. Viszont Norbi jól kezeli a nyomást. Kívülről talán néha úgy tűnik, mintha feszült lenne, rosszul érezné magát, vagy küszködne, de az autóban remekül teljesít. Mindketten erős versenyzők, úgyhogy érdekes lesz” – mondta Monteiro a WTCC honlapjának.

Katarban ismét Esteban Guerrieri vezeti a harmadik Hondát, mivel Tiago Monteiro még mindig nem jött rendbe a barcelonai balesete után. A portugál ott lesz Katarban, de csak szurkolhat a csapattársaknak. Guerrierinek kettős feladata lesz, Norbit kell segítenie, de úgy, hogy saját magára is figyeljen, hiszen csak 11 pont a hátránya a harmadik Bennani mögött.

Nagyon örülök, hogy újra autóba ülhetek, és helyettesíthetem Tiagót Katarban. A szerepem egyszerű, ugyanúgy, mint Makaóban Norbit segítem, hogy a lehető legtöbb pontot gyűjtse, de mellette a bajnoki harmadik helyre is figyelek. Sosem versenyeztem a Losail pályán, de a csapatnak van itt tapasztalata, és ez nagy segítség lesz. A 80 kilogrammos maximális ballaszt nem ideális, így különösen keményen kell dolgoznunk, hogy megbirkózzunk vele” – nyilatkozta Guerrieri.

Ryo Michigami számára is ismeretlen pálya a katari 5380 méteres kör. A japán versenyző a szimulátorban gyakorolt, és a cél számára is egyértelmű, a Honda és Norbi bajnoki címéért kell majd dolgoznia.