WTCC Makaó: Michelisz Norbi 10 pontot faragott a hátrányából – a csata most a színfalak mögött folyt

A WTCC esős makaói fő futamát Robert Huff nyerte, a második Michelisz Norbert lett, a harmadik helyen Tom Chilton végzett. Szabó Zsolt Dávid megszerezte első Vb pontját, tizedik lett, Nagy Dani a 11. helyen ért célba. A versenyen nem történt baleset, előzésből sem volt sok, mégis óriási taktikai küzdelmet hozott. 

Az esőben nem kockáztattak a szervezők, miután a versenyt megelőző kínai túraautó futam is balesettel ért véget, a biztonság kedvéért Safety Car mögött indult a verseny. A fő problémát a vizes felfestések jelentették, két kört adtak a mezőnynek, hogy feltérképezzék a kritikus részeket.

Az indulás után a hondások támadtak elsőként. Norbi Huff mögött kereste a lehetőséget, az első szektorban szemmel láthatóan gyorsabb volt a Honda, mint a 70 kilogrammal könnyebb Citroen. Két kör után azonban belátta Norbi, hogy nem érdemes kockáztatni, Huff foggal körömel ragaszkodni fog az első helyhez, hiszen idén még nem nyert futamot. Hátrébb Guerrieri viszont megelőzte Björköt, és már a negyedik volt.

Michelisz Norbi ettől kezdve a köridőkre figyelt, és a hátsó részen magára engedte Chiltont, de az első szektorban mindig elhúzott tőle, Guerrieri eközben felzárkózott rájuk, majd jött egy furcsa momentum. Norbi a Fishermans kanyarból kellemes előnnyel jött ki Chilton előtt, de amikor a kamerák újra mutatták őket, már azt láttuk, hogy a brit szinte a lökhárítóján autózik. Chilton nem tudott előzni, de Guerrieri kihasználta az előttük levők lassulását, és megelőzte  a Citroent. Hogy Norbi hibázott e, vagy szándékosan akarta helyzetbe hozni a csapattársat a felvételek hiányában nem tudjuk, de ez lesz az első kérdésünk Norbihoz, amint megérkezik Makaóból.

Hátul a Zengősök kezdtek felzárkózni, Catsburg lelassult és megelőzték, Ma áthajtásos büntetést kapott, mert az indulásnál túl korán előzött, Michigami pedig elmért egy féktávot és összetörte az autót, így a mieink a 10. és 11. helyen találták magukat.

Az élen Huff komoly előnnyel vezetett, Norbi egyértelműen a köridőkre figyelt, hogy Katarban ne kapjanak sok ballasztot, Guerrieri pedig a Melco hajtűben már arcátlanul lassította le Chiltont, aki dühében csak annyit tehetett, hogy nekikoccant a Hondának, de más lehetősége nem volt. A versenybírák a végére megunták ezt, és fekete-fehér zászlóval jelezték, hogy ideje abbahagyni a nem túl sportszerű játékot.

Az utolsó körben aztán az argentin hibázott, és Chilton visszavette a harmadik helyet. Huff, Michelisz, Chilton, Guerrieri, Björk sorrendben értek be a célba. Huff kilencedszer győzött Makaóban, Michelisz Norbi zsinórban hatodszor végzett a fő futamon az első két hely valamelyikén, de fontosabb, hogy 23 pontot gyűjtött, miközben Björk az ötödik helyen csak 13-at, így a kettejük közt 6.5 pontra csökkent a különbség. 

A Zengősök tartották a helyüket, így Szabó Zsolti megszerezte első pontját, Nagy Dani a verseny elején nekiért a falnak, így kormányzási problémákkal küzdve, a végére lelassult ugyan, de maradt 11.

A bajnokságban Mehdi Bennani megelőzte Catsburgot és harmadik, de 33 pont a hátránya Norbi mögött, így Katarban a két bajnokesélyes csak egymásra koncentrálhat majd.  A privát bajnokság is izgalmas lesz, Chilton és Bennani közt fél pont a különbség. Katarban december elsején rendezik az időmérőt és a két futamot is, izgalmas péntek lesz!

foto: Honda Media