Így választottak gumit az F1 pilóták a szezonzáróra

Már csak egy verseny van hátra az idei szezonból, november végén Abu-Dhabiban fejeződk be a szezon. Az utolsó hétvégére a Pirelli a három legpuhább keverékét viszi, a csapatok és versenyzők többsége pedig főként az ultralágy abroncsokból kért többet.

A lila jelölésű gumikból a Renault pilótáit kivéve leszámítva mindenki legalább 9 garnitúrát kért. A Ferrari is ezt preferálja, Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen is 10-10 ultralágyat oszt majd be a hétvégére. Mellettük pedig még Daniel Ricciardo is 10 szettel gazdálkodhat, de Verstappen egyel több szuperlágyat kért, mint csapattársa. A Mercedesnél a lágy és a szuperlágy gumik terén van eltérés a két versenyző között. Lewis Hamilton a sárga Pirellikből kap eggyel több szettet.

A lágy keverékből mindössze 6 versenyzőnek lesz egynél több garnitúrája, a szuperlágyból pedig Nico Hülkenberg és Carlos Sainz rendelkezik majd a legtöbbel. Érdekesség, hogy nemcsak a Mercedesnél és a Red Bullnál, hanem a Force Indiánál, a Williamsnél és a Saubernél sem egyforma a két versenyző gumiválasztása.

A futamon a kötelező keverék a szuperlágy vagy a lágy lesz. 2016-ban Nico Rosberg a lágy-szuperlágy stratégiával nyerte a versenyt, a legjobb alternatív stratégia pedig Vettelé volt, ő két lágy etap után szuperlágyon fejezte be az Adu Dhabi Nagydíjat.