Elfyn Evans nyerte a Wales Rallyt, Sebastien Ogier és az M-Sport világbajnok lett

Mindent vitt az M-Sport a Wales Ralin, hazai pályán megszerezte pályafutása első világbajnoki futamgyőzelmét Elfyn Evans, Sebastien Ogierrel begyűjtötte sorozatban az ötödik világbajnoki címét, az M-Sport pedig a márka világbajnoki címet biztosította be.

A Wales Rally győztesének kiléte tulajdonképpen már a verseny elején eldőlt. Elfyn Evans ellenállhatatlan tempóban kezdett, a D-Mack abroncsok is működtek a hazai pályán, így Evans komoly előnnyel kezdte a vasárnapi öt gyorsaságit, és mindenki tudta, hogy csak egy műszaki hiba veheti el tőle az elsőséget. Szerencsére ez nem következett be, így a páros 40 másodperces előnnyel megérdemelten állhatott a dobogó tetejére, és ünnepelhette első Vb futamgyőzelmét. 

 

Kicsit bizonytalanok voltunk a shakedown előtt, de miután teljesítettük, és a tempót végig tudtuk vinni a versenyen, minden rendben volt. A pénteki szakaszok megmutatták, hogy elég gyorsak vagyunk, hogy az élen harcoljunk, aztán egyre jobbak lettünk, és szombaton nagyon erősen kezdtünk. Attól kezdve már minden rendben volt. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki segített nekem az elmúlt években, ezt a győzelmet nekik ajánlom!” – mondta a boldog Evans.

A dobogós helyekért vívott csata Sebastien Ogier, Ott Tanak és Thierry Neuville számára különösen fontos volt, hiszen Ogier számára a  dobogó pályafutása ötödik világbajnoki címét jelentette. Thierry Neuville és Ott Tanak azonban nem adta fel, sőt Andreas Mikkelsen és Jari-Matti Latvala is beleszólt a küzdelembe. Neuville nyerte négyük külön csatáját, második lett valamint megnyerte a Power Stage-et is, de mivel a harmadik helyen záró Ogier az utolsó gyorsaságin negyedik lett és ezzel begyűjtött két plusz pontot, a francia lett a világbajnok.

“Az biztos, hogy nagyon kemény szezon volt, de egészen hihetetlen, hogy ilyen szépen tudtuk zárni! Óriási köszönettel tartozok Malcolmnak és az egész M-Sportnak. Kemény feladat volt, de mindannyian keményen dolgoztunk, és most csodálatos érzés világbajnoki címet ünnepelni ezzel a csapattal. Nehéz szavakba önteni az érzéseim, de nagyon megható pillanatokat éltem meg, amikor beértünk a célba.” – mondta az ötszörös bajnok Ogier.

Az M-Sport is joggal ünnepel, hiszen félgyári alakulatként, három gyári csapat ellen szerezte meg mindkét világbajnoki címet, úgy hogy  mindhárom versenyzőjük futamgyőzelmet aratott, és minden fordulóban állt a dobogón M-Sport versenyző.

Thierry Neuville  Walesben azzal vigasztalódhatott, hogy némi előnyre tett szert Tanakkal szemben, ugyanis a verseny alatt az autó egyensúlyával, és a párásodással is megküzdő észt csak a hatodik helyen érkezett célba, és a Power Stage-en sem jutott az első ötbe. A negyedik helyen Andreas Mikkelsen zárta a versenyt, Jari-Matti Latvala pedig legjobb toyotásként az ötödik lett. Juho Hanninen utolsó versenyén összetörte a Yaris WRC-t. A Citroennek nem sikerült jól a brit verseny, Meeke csak hetedik lett, Breen pedig már az első napon kiesett.

A WRC2-ben Pontus Tidemand rekordot jelentő győzelemmel mutatta meg, hogy érdemes a bajnoki címre, a WRC2 történetében még senki sem nyert egy szezonban nyolc futamot. A második helyen Eric Camilli, harmadikként Tom Cave érkezett célba.

A Wales Rally GB végeredménye:
1. Elfyn Evans/Daniel Barritt, Ford Fiesta WRC 2:57:00.6
2. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +41.0
3. S. Ogier/J. Ingrassia, Ford Fiesta WRC +45.2
4. A. Mikkelsen/Anders Jaeger, Hyundai i20 Coupe WRC +49.8
5. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +50.3
6. Ott Tanak/M. Jarveoja, Ford Fiesta WRC +1:02.3
7. Kris Meeke/Paul Nagle, Citroen C3 WRC +1:20.5
8. Hayden Paddon/Seb Marshall, Hyundai i20 Coupe WRC +2:16.3
9. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Toyota Yaris WRC +2:16.3
10. Dani Sordo/Marc Marti, Hyundai i20 Coupe WRC +3:50.5