Szalayék újra az igazi Dakaron versenyeznek

Jövőre ismét az igazi Dakar-ralin indul Szalay Balázs. A csapat a jubileumi, negyvenedik versenyen januárban újra a világ legjobb tereprali-versenyzőivel versenyez együtt Dél-Amerikában, így négy év után háttat fordítanak az Africa Race-nek.

A negyven pont olyan szép kerek szám, hogy az ember elgondolkodott azon: a Dakarra menjen vagy az Afrika Race-re. Végül a szívünk visszahúzott” – mondta szerdán sajtótájékoztatón Szalay Balázs. Hozzátette: legutóbb 2013-ban vettek részt a Dakar-ralin, utána négy évet kihagytak, a dél-amerikai verseny azonban nemcsak számukra nagyobb kihívás, hanem támogatóiknak is komolyabb anyagi terhet jelent.

Balázsék szokás szerint a meglévő alapokra az Opelnek aktuálisan legfontosabb karosszériahéjat húzzák, most Crossland X lett a neve. Műszakilag is sokat változott az autó, a szabályváltozásoknak megfelelően a korábbinál 150 kilogrammal könnyebb, 5 centivel nőtt a rugóútja, és 2 centivel alacsonyabb a hasmagassága. A csapat abban reménykedik, hogy az új szabályok miatt a 4×4-es autók közelebb kerülnek a mostanában egyeduralkodó buggykhoz.

Persze, azért így sem lehetnek vérmes reményeink az első tízbe kerülést illetően, de azért mindent elkövetünk érte, és minden nap a határainkat feszegetjük majd” – mondta Szalay, aki tudja, hogy a Peugeot és a Mini gyári alakulataival egy kis magyar csapat nem tud versenyezni.


Baláázsnak ez lesz a 13. Dakarja – ami Magyarországon rekordnak számít -, Bunkoczi Lászlóval közösen pedig a nyolcadik. Amikor a páros együtt állt rajthoz a világ leghosszabb és legnehezebb terepversenyén, mindig célba ért. Szalay 33 országban versenyzett eddig, s mivel Bolíviában még egyikük sem autózott, januárban meglesz neki a 34. is. Csapattársa, Bunkoczi László elmondta: 2004-ben csatlakozott Szalayhoz, épp akkor, amikor Opelre váltott. “Azóta több mint kétszázezer kilométert tettünk meg versenykörülmények között” – árulta el a navigátor. 

A versenyautót hamarosan útnak indítják, a szokott menetrendenek megfelelően, több mint egy hónap, amíg odaér a célállomásra, Peruba. 
Bár évek óta folyamatosan az ismeretlennel nézünk szembe minden egyes sivatagi viadalon, ezt valahogy nem lehet megszokni” – tette hozzá a navigátor, aki nagyon várja már, hogy elrajtoljanak az első szakaszon.


A 2018-as Dakar-ralin január 6-án újra Limából startol el a mezőny, pontosan úgy, mint 2013-ban, Balázsék utolsó Dakarján. Tizennégy szakaszt teljesítve – egy pihenőnap beiktatásával – 20-án az argentínai Córdobában ér célba a verseny. A résztvevők három országot érintenek, Perun és Argentínán kívül Bolívián haladnak át. Ismét lesznek a viadalon sivatagi szakaszok, de a helyszíni adottságokat kihasználva komoly magaslatokat is megjárnak – 4000 méter fölött is jelöltek ki szakaszokat -, a szünnapot pedig 3500 méter fölött tartják meg.

foto: race1.hu