Tanak a Toyotához igazolt

A Toyota hivatalosan is megerősítette, hogy 2018-tól Ott Tanak náluk versenyez, így a bajnokságban a Latvala, Lappi, Tanak trióval indulnak mind a 13 versenyen. Ez azt jelenti, hogy Juho Hanninen elveszíti a helyét a japán csapatnál.

Ott Tanak idén két futamot (Olaszország, Németország) nyert a bajnokságban, és még versenyben van a bajnoki címért, a hátránya 37 pont Ogier mögött. Az észt szeptemberben még azt mondta, hogy maradna az M-Sportnál, most mégis a csapatváltás mellett döntött. Az új szerződés hosszú távra szól majd, de a konkrét időtartamról nem nyilatkozott a csapat. 

“Örülünk, hogy Ott nálunk versenyez majd, egy ideje már figyeltük őt. Tökéletes kombinációja a fiatalságnak és a tapasztalatnak, mindezt kombinálja a megfelelő mentalitással, így jól illeszkedik majd a csapatunkba” – mondta Tommi Makinen csapatvezető. “Ahogy a Yaris WRC, úgy ő is túlteljesítette idén az előzetes várakozásokat, ezért biztos vagyok benne, hogy ez minden pályatípuson egy erős partnerkapcsolat lesz a sebesség és a megbízhatóság tekintetében is” – tette hozzá Makinen, aki egy másik változást is bejelentett. A csapat sportigazgatói székéből augusztusban leköszönő Jarmo Lehtinen helyére Hanninen navigátorát Kaj Lindströmöt ültetik, aki 2002-ben és 2003-ban Makinennek is navigált, így jó kapcsolatban van a csapatvezetővel. Lindström már Ausztráliában sportigazgatóként dolgozik majd, és ez azt jelenti, hogy Hanninen a Wales Ralin versenyez utoljára, a szezonzáróra a japánok csak két autóval utaznak majd.

Az egyik legszebb emlék a karrieremből a Mont-Carlo Rali győzelem, amit együtt értünk el (Lindströmmel). Ezért, és az azóta végzett közös munka tapasztalatai alapján tudom, hogy Kaj nagyon profi, és komoly erősítés lesz a csapatunk fejlesztése során” – mondta Lindström szerepéről a csapatfőnök, aki természetesen Hanninen munkáját is megköszönte.

Mindez azt jelenti, hogy a Fordnál felszabadul egy hely 2018-ra, és Hanninen is piacra kerül, de navigátor nélkül.