Katalán Rali: Meeke vezet, Mikkelsen és Sordo ugyanazt a sziklát találta el

Kris Meeke vezeti a Katalán Ralit, miután a szombat reggeli első gyorsaságit megnyerve az élre állt, és egész nap nem engedte ki a kezéből a vezetést. Segastien Ogier a második, Ott Tanak a harmadik. A nap vesztese a Hyundai volt, előbb Neuville törte össze az autót egy etapon, majd a 12-es gyorsaságin 7.5 kilométernél Mikkelsen és Sordo is ugyanazt a sziklát találta el, és törött kormányművel kiálltak. 

Mikkelsen már korábban sokat veszített, másik két csapattársához hasonlóan alulkormányzottságra panaszkodott. Neuville autója a nyolcas gyorsasági után elveszítette a hidraulika nyomást, és nem akart beindulni. Az időveszteség miatt rohantak etapon a kilences szakaszhoz, de a közúton megpördültek, és összetörték az autó hátulját. Ráadásul a késésért még 30 másodperc büntetést is kaptak. A végére összekapták magukat és elkezdtek felfelé jönni, a negyedik Hanninent üldözik. Sordóék a 11. szakasz után még másodikak voltak, így nekik fájt a legjobban a kiesés.

A Hyundai betli után a fordosok hátradőlhetnek. A konstruktőri bajnokságban is növelhetik előnyüket, és Ogier második helye is jól néz ki, a francia nem is rohan nagyon, 13 másodpercre van Meeketől.

 

Esapekka Lappi reggel egy kicsi küzdött az autóval, majd délutánra felgyorsult, a hatodik helyen áll, megelőzte Ostberget, aki első aszfaltos napját teljesítette a 2017-es autóval. Reggel még kereste a tempót, délutánra begyorsult, de a 12-es gyorsaságin ő is megcsípte azt a sziklát amit a két Hyundai pilóta. Úgy tűnik a Ford jobban bírja az ilyesfajta ütéseket.

A kilencedik Stephane Lefebvre és az őt követő Elfyn Evans nem megy jól, és érdekes módon mindketten lefulladtak a 13-as gyorsaságin. Javulniuk kell, mert ez így egy kicsit karcsú a Vb-n, igaz Al Qassimi teljesítményéhez képest így is űridőket autóznak, a harmadik Citroent vezető páros teljesítménye inkább raliparódiába illene.

Eric Camilli továbbra is a 10., de a WRC2 értékelést továbbra is Teemu Suninen vezeti, 44 másodperccel vannak Kopecky előtt.

A Katalán Rali élmezőnyének állása a második nap után: 

1 Kris Meeke, P.Nagle Citroen Total Abu Dhabi WRT 2h16m21.1s
2 Sebastien Ogier, J.Ingrassia M-Sport World Rally Team 13.0s
3 Ott Tanak, M.Jarveoja M-Sport World Rally Team 14.5s
4 Juho Hanninen, K.Lindstrom Toyota Gazoo Racing WRC 34.0s
5 Thierry Neuville, N.Gilsoul Hyundai Motorsport 53.2s
6 Mads Ostberg, T.Eriksen M-Sport World Rally Team 1m19.8s
7 Esapekka Lappi, J.Ferm Toyota Gazoo Racing WRC 1m22.1s
8 Stephane Lefebvre, G.Moreau Citroen Total Abu Dhabi WRT 2m00.7s
9 Elfyn Evans, D.Barritt M-Sport World Rally Team 3m05.1s
10 Eric Camilli, B.Veillas M-Sport World Rally Team 5m40.8s

foto: M-Sport Media, Toyota Media, Citroen Media, Hyundai Media