Kalandozó magyarok: Botkáék végre futamot nyertek

Három futam után negyedszerre megszerezte első abszolút győzelmét a Skoda Fabia R5-ös versenyautójával a Botka Rally Team csapata. A 44. Croatia Rally-n rajt-cél győzelmet aratott Botka Dávid és Mesterházi Márk. A duó ismeretlen, nehéz pályákon, komoly ellenfelek ellen tudott nyerni szeptember utolsó hétvégéjén, és ezzel hosszú ínséges időszak ért véget, hiszen abszolút győzelmet utoljára 2014-ben, kategória elsőséget pedig 2015-ben Svájcban az ERC2.ben szerzett Botka Dávid.

A shakedown után pénteken mind a két gyorsasági szakaszt megnyerte a Botka-Mesterházi duó, és ennél jobban nem is kezdődhetett volna a poreci 44. Croatia Rally. „Jól mentünk a shakedown-on, már ott éreztem, hogy nem lesz gond a tempónkkal. Aztán a körgyors egy egyszerűnek mondható pályán zajlott, ráadásul ez volt kétszer, és itt viszonylag sokat tudtunk adni az ellenfeleinknek. Nagyon jó kis szakasz volt, mindkétszer megnyertük, örültünk.” – mondta az első napról a pilóta.

A verseny másnap nyolc gyorsasági szakasszal fejeződött be. „Szombaton az első, hosszú gyorson is jó időt tudtunk menni, majd a következőn már kicsit elóvatoskodtam a szűk részeket, de még mindig volt 12 másodperc előnyünk. Aztán újra jött a kör, már az ismert pályán könnyebben tudtunk haladni, és igazából amikor kellett, akkor tudtam gyorsan menni. Ha úgy volt, hogy nyerni kellett szakaszt, akkor tudtunk nyerni. Az utolsó gyorsaságin már tényleg csak arra összepontosítottam, hogy sehol ne vágjuk le túlságosan, ne kapjunk defektet, és még ezt is meg tudtuk nyerni.” – összegezte mosolyogva Dávid a versenyt.

Ez volt a negyedik futam, amit a Fabia R5-el teljesített a csapat: „Az autónak egy pisszenése nem volt, ismét hibátlanul működött. Úgy tudtam versenyezni, hogy csak a pályával kellett foglalkoznunk, a Skoda tökéletesen tette a dolgát. Az autóváltás jól sikerült, végre találtunk egy olyan kocsit, ami mellett tudunk a versenyzésre összpontosítani.”

Mesterházi Márk már a harmadik közös futamon a dobogó legfelső fokára állhatott Duduval. „Az első nap végén nagy löket volt, hogy az élen tudtuk befejezni a napot, és ez adta a lendületet szombatra is. Nagyon jól éreztük magunkat egész hétvégén, köszönöm a csapatnak a munkát!” – örült a navigátor is.

A tervek szerint a csapat a Mecsek Ralin, és talán Egerben is indul, a szezont pedig a Waldviertel Ralival zárja.