Szabó Krisztián a címvédésért versenyez – féltávnál a negyedik

Egy évvel ezelőtt Szabó Krisztián, a kategória 2016-os Európa-bajnoka mindössze egy pont lemaradással kezdte meg a szezon második félidejét. Most – három futamról elhozott két második hellyel – 13 pont a lemaradása, és az összetett negyedik pozíciójában áll. A versenyző azonban optimista, hiszen a ralikrosszban megszokottak a nagy fordítások.

„Tavaly 6 pont hátrányban érkeztem az utolsó versenyre, és 2 ponttal nyertem meg a bajnoki címet! Nagyon könnyen megfordulhat az állás ekkora pontkülönbség mellett is. Tényleg kicsit szerencsétlenül alakult az utolsó két futam, és az is igaz, hogy a csapattársam, Artis Baumanis nagyon jól megy, Höljesben úgy győzött, hogy stabil volt egész hétvégén. Vissza van még azonban a hazai futama: valakikre ez jó hatással van, másokat nyomaszt, ki tudja, ő hogyan fogja ezt kezelni. A tavalyelőtti versenyen az akkori Európa-bajnok, Janis Baumanis – Artis testvére – nem jutott be a döntőbe itt Franciaországban, Linnemann viszont mindent megnyert, így Baumanis több mint 20 pontos előnyét párpontosra faragta le. Nagyon sok pont szerezhető meg egy hétvégén, és a ralikrosszban tényleg bármi megtörténhet. Elég, ha Baumanis egyszer nem jut be a döntőbe, én pedig ott vagyok, és rögtön elolvad ez a 13 pontos hátrány. Én minden esélyt megadok magamnak!”

Két hónap nyári szünet nem telt tétlenül a versenyző számára: a Volland Racing mindhárom autójával Rigába látogatott, ahol az év utolsó előtti fordulóját tartják. A helyszín új a versenynaptárban, így rendkívül értékes teszttel gazdagodtak. „Hasznos volt, hiszen korábban sem mi, se a csapat nem járt még a pályán, mindenképpen el kellett oda mennünk. Én hamar ráéreztem a pályára, ahogyan egyre többet mentünk rajta, úgy jöttek elő a fontos apróságok. A pályaismeret mindenképp jól fog jönni a lettországi versenyen” – összegezte a 25 éves ralikrosszos.

Az összetett állása 3/6 verseny után: 1. Artis Baumanis (lett, Skoda Fabia) 73 pont; 2. Jussi-Petteri Leppihalme (finn, Renault Twingo) 64; 3. Kasparas Navickas (litván, Skoda Fabia) 62; 4. Szabó Krisztián (magyar, Skoda Fabia) 60; 5. Timur Shigabutdinov (orosz, Renault Twingo) 60

foto: Richard Baumanis