RC Cikó: Jól sikerült a megnyitó, két hét múlva újabb futam

2003 óta nem volt ennyi induló 1:5-ös off road versenyen” – kezdi lelkesen Póra György, miután a nyári szabadságok után sikerült beszélgetnünk az OMG Hungary pályaavató modellversenyéről, amelynek előkészületeiről mi is beszámoltunk július végén. A falunappal egy napon rendezett IX. Trabiring Kupán nemcsak a 15 indulónak örült a lelkes szervezőcsapat, hanem annak is, hogy a nézők is szép számmal mentek el az eseményre.

Mórról, Zalaegerszegről, Budapestről, Kecskemétről is voltak nevezők, és annyira jó volt a hangulat, hogy a móri versenyző már három társával együtt érkezik a szeptember másodikán szombaton rendezett következő versenyünkre, de a nyíregyházi modellversenyzők is jelezték, hogy jönnek. Szerintem 20 feletti indulónk lesz a második versenyünkön.” – mondta Póra György.

Az új pályával is elégedettek voltak a versenyzők, eseményből pedig volt bőven a 250 méteres vonalvezetésen, mert a versenynap szabadedzésből, időmérőből, majd 4×30 perces döntőből áll. A négy félórás futamból a legjobb három alapján alakul ki a végeredmény. A látványról és az autókról pedig mindent elmond ez a remek videó.

“Tömegesen jöttek a falunapról is, és a környékbeli településekről is sokan jöttek. Nem is számítottam rá, hogy ennyien lesznek majd a pálya szélén. A következő hétvégére már egy profi szakáccsal és egy nagyobb bográccsal készülünk” – mondta Póra György, és az is elárulta, hogy a pálya további fejlesztésén is gondolkodnak már, mert a váratlanul nagy nézőszám miatt a következő feladat a kerítések építése lesz. Erre még  úgy is szükség van, hogy az érdeklődő példásan viselkedtek a pálya szélén. “Nagyon felelősségteljesen viselkedett mindenki, minden szabályt betartottak, nem álltak veszélyes helyekre, figyeltek a kisgyerekekre. Manapság ritka az ilyen fegyelmezett közönség, de nagyon örültünk neki, mert ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ilyen jól sikerült a hétvége.”

A pálya is jól vizsgázott, élvezetes a vonalvezetés, a versenyzők elmondása szerint a környező országokban sem vallanának vele szégyent az építők, még Ausztriában sincsenek jobb helyszínek. Szabad az út a nemzetközi futamok rendezése előtt is, de Póra Györgyék egyelőre kisebb léptékben gondolkodnak. “A következő versenyre egy profi szakácsot is hívunk, és nagyobb bográcsot hozunk.”

Az országos bajnokság 2016-ban megszűnt, de ha idén három futamot tudnak rendezni Cikón, aminek megvan az esélye, mert októberre is terveznek egy versenyt, akkor a három verseny alapján bajnokot is hirdethetnek, és jövőre már év elején újra kiírhatják a bajnokságot. “Talán sikerül újra feléleszteni ezt a sportágat. Egyre népszerűbb a modellezés, és most már látjuk, hogy mekkora van igény ezekre a versenyekre” – fejezte be Póra György, aki természetesen azt is elmondta, hogy parázs csatákat is hozott a pályaavató, így versenyzőként is nagy élmény volt a verseny. Az élen Czehmeister Ferenc végzett, Fehér Miklós lett a második, a dobogó harmadik fokára pedig Zsömle Péter állhatott. Póra György, Üveges Bence, Csendity Gábor, Szűcs László, Kerényi Tamás, Radics Dávid, Csősz Lajos, Brettschneider Zoltán, Radics István, Sándor László és Csötönyi Gábor volt a további sorrend.

foto: Mártonfai Dénes/Teol.hu, Trabiring Facebook