DTM: Ekström az ötödik győzelemre hajt Zandvoortban

Moskow, : Motorsports: DTM race in Moscow on July, 23, 2017, Germany: DTM race in Moscow, Moskau (Photo by Hoch Zwei)

Véget ért a nyári szünet a Német Túraautó Bajnokságban, és a nyaralás után a tengerparton folytatódik a sorozat. Zandvoort homokdűnéi közt mindig különleges hangulatú versenyeket rendeztek, és a hollandok nemcsak a Forma-1-et, hanem a DTM-et is imádják. Idén közvetlen kapcsolat lesz a két szakág közt, ugyanis Max Verstappen lesz az egyik sztárvendége a DTM 11. és 12. versenyének. Fontos változás, hogy a pályát újraaszfaltozták, így a korábbi tapasztalatok egy része elillant, sok szempontból újra kell tanulni a 13 kanyarból álló pályát.

 

A pilóták nagyon várják már a versenyt, mert Zandvoort kihívásokkal teli, de élvezetes versenyeket hoz, de a leginkább a bajnokságot vezető Mattias Ekström készül a hétvégére. A svéd eddig négy alkalommal nyert itt, utoljára még 2014-ben, és az ötödik győzelem nem csak a statisztikák miatt lenne fontos, hanem a bajnokságban is égető szüksége van a pontokra, mert René Rast mindössze egyetlen pontos lemaradással követi őt. “Semmi kétség, Zandvoort egy cool pálya”  mondta Ekström, aki Olaszországban vakációzott a családjával. “Az új aszfalton sokkal jobb lesz a tapadás, és a varázsgömb azt jósolja, hoz ez az ellenfeleinknek kedvez majd. Azért megpróbálok egy jó rajtpozíciót szerezni” – fogadkozott a kétszeres bajnok svéd versenyző. 

Az igazi férfiak pályája Zandvoort. Keskeny bukóterek, sok gyors kanyar, ez pontosan az amit a versenyzők szeretnek” – foglalta össze René Rast, és ugyanígy gondolja az utolsó futam győztese Maro Engel is. “Fantasztikus pálya, viszonylag gyors, és itt érzed a DTM autók valódi tempóját. Az atmoszféra is mindig fantasztikus.”

Bruno Spengler különleges versenyre készül, a kanadai szombaton a 150. DTM futamán indul majd. 2005-ben mutatkozott be a DTM-ben, 15 győzelmet aratott, összesen 48 alkalommal állt a dobogón, és 18-szor a pole pozíciót is megszerezte. Hét szezonon át Mercedesszel versenyzett, majd 2012-ben a BMW-hez igazolt, és jól tette, abban az évben bajnok lett.

Manfred Sandbichler, a Hankook Motorsport európai igazgatója, az új aszfalt kapcsán azt mondta, hogy más sorozatokkal már versenyeztek itt, de semmi különöset nem tapasztaltak. Mindössze annyit emelt ki, hogy az új aszfalt felületén megjelenik az a finom olajfilm, ami megtréfálhatja a versenyzőket. Azt már mi tesszük hozzá, hogy ezen a szinten azért ez már nem jelenthet nagy kihívást. Zandvoort jellegzetessége még a homok, a tengerparti szél elég sok finom homokot fúj a pályára, ami természetesen csökkenti a tapadást. 

A hétvége programja:

08.18. péntek:
17:00 Szabadedzés 1

08.19. szombat:
9:45 Szabadedzés 2
11:40 Időmérő
14:48 Első verseny

08.20. vasárnap:
8:50 Szabadedzés 3
12:00 Időmérő
15:18 Első verseny

foto: DTM Media, Audi Media, BMWMedia