Újra magyar páros a Finn Ralin!

Már Finnországban értük utol a Finn Ralin induló magyar kettőst. Szabó Zoltán és Szabó Krisztián az Eurosol Racing Team Skoda Fabia R5-ösével indul a Finn Vb futamon. A korai kiutazásuk oka pedig az volt, hogy a verseny előtt egy teszttel készülnek a hétvégén rájuk váró 315 kilométernyi gyorsaságira.

“Ez a rali őshazája. Aki egyszer eljön ide, az megérti, hogy, miért legendás a Finn Rali. Fantasztikus pályák és fanatikus szurkolók adják azt a hangulatot, ami miatt szerintem ez az igazi nagybetűs RALI.” – kezdi Szabó Zoltán, akinek 2010 és 2011 után ez lesz a harmadik finn versenye.

Először Krisztiánnal indultam a versenyen, és amennyire én tudom, mi voltunk az első magyarok akik egyáltalán célba értünk ezen a futamon. Másodszorra Kerék Istvánnal mentünk, de akkor sajnos nem tudtuk befejezni a versenyt. Akkor megfogadtam, hogy egyszer egy szekvenciális autóval még visszajövünk ide, és hét év után most sikerült megvalósítani ezt az álmot.” – folytatta a magyar pilóta.

Persze nem csak a hét eleji teszt jelenti a felkészülést, a Szabó – Szabó páros azért indult idén a Szombathely Ralin és a Schneebergland Ralin, hogy a Vb futamon a legjobbat tudják nyújtani. Eredménykényszer nincs, az élményautózás és a célba érés a legfontosabb.

“Nem azért jöttünk ide, hogy mindenképpen megmutassuk milyen a magyar virtus. Felnőttünk már annyira, hogy lássuk az esélyeinket, és elég higgadtak maradjunk ahhoz, hogy elérjük a célt. Tisztában vagyunk azzal, hogy a helyiekkel, akik jól ismerik ezeket a pályákat, itt nőttek fel, sokkal többet mentek itt, képtelenség versenyezni, és felesleges harcba szállni.”

“A legnehezebb a pályafelírás lesz, a rengeteg ugrató miatt, mert nehéz kiszámítani azt, hogy ezek mennyire fogják elkönnyíteni az autót, hogy utána mondjuk nem tudsz bekanyarodni vele, vagy pontos féktávot venni. Ezért egy jó itiner felírás már nagyon sokat jelent.”

A technikai háttér miatt nyugodt vagyok,  az Eurosol Racing Team Fabiája szerintem tökéletes választás volt év elején. Eddig csak pozitívak a tapasztalataink, remek a csapat, és tökéletes az autó is, így ezen remélem ezen nem fog múlni a jó eredmény.” – fejezte be Szabó Zoltán.

Természetesen nemcsak a pályán, hanem a pálya szélén is ott lesznek a magyarok, hiszen a magyar szurkolók mindig szép számmal utaznak a Finn Ralira. Nekik a 81-es rajtszámú autót kell majd figyelni, és szurkolni, hiszen a támogatás mindig jól esik. A szervízparkban is szívesen látja majd a csapat a szurkolókat. Az RC2 kategóriában 30 páros neve szerepel a nevezési listán, közülük tizenketten hazai pilóták, de a Tomi Makkinen Racing Fiestáit például két japán versenyző vezeti majd, így népes nemzetközi kategóriában áll majd rajthoz a magyar színekben a Szabó Zoltán – Szabó Krisztián kettős. Figyelni fogunk rájuk is!

foto: Szabó Krisztián facebook, Kacsándifoto, Martin Kovács/MGR Images, Schneebergland Rali Media