Mátrai Hegyiverseny: Bódis pályacsúccsal nyert a túraautósok közt, de Béres a leggyorsabb Parádon

A 34. HE-DO Mátrai Hegyiverseny második versenynapján, a túraautósok élmezőnyének küzdelme hozta a legnagyobb izgalmakat. Bódis Kálmán az első versenyfutamban 2:35,340 perces időt futott, ezzel megdöntötte Turán Frigyes 2008 előtt beállított pályacsúcsát. Ezt az időt kellett volna a címvédő Nagy Norbertnek túlszárnyalnia az első helyhez, de sem az első, sem a második próbálkozásra nem sikerült megelőznie Bódist, így meg kellett elégednie az ezüsttel. Kettejük között 2,237 másodperc volt két futam után a különbség. A dobogó harmadik fokára Gál Szabolcs állhatott fel.

Az abszolút pályacsúcsot ifjabb Beres Josef  futotta a 265 lóerős Tatuusával, 2:25,216 perc lett a mezőny legjobb eredménye. A Hankook Racer Cup-ban ismét Boldizs Bence győzött Somogyi Márk és Kismarthy-Lechner Gábor előtt. A Hegyi Kupában Szekeres Péter hozta el az aranyat, összetettben az öreg E30-as BMW-vel négy és fél másodperccel lett jobb eredménye, mint az EVO IX-es Mitsubishivel versenyző Strider Zoltánnak. A harmadik helyet a szlovák Jozef Beres szerezte meg egy szintén veteránkorú Ford Sierrával.

A versenyzők nyilatkozatai: 

Bódis Kálmán: A vége nagyon jól sikerült, mert nyertem egy versenyt. A hétvége is rendkívül jól sikerült, nem volt zuhé, mint tavaly. Rengeteg látogató is volt, és az ő örömükre autóztunk. Meglepődtem magamon, nem gondoltam, hogy 35,1-et fogok menni, és megdöntöm Turán Frici pályacsúcsát.”

Boldizs Bence: Mindkét napot nagyon élveztem, fenomenális volt az autó a hétvége alatt. Sikerült nekem is összetenni nyolc jó felfutást, és ebből hetet megnyernem, azt az egyet is azért nem sikerült, mert dupla sárga zászlót kaptam, és el kellett vennem a gázt. A csapat nagyon jó munkát végzett. Szerencsére összejött minden és nagyon boldog vagyok. Reménykedem, hogy jövőre is itt tudok lenni!”

Gáspár Csaba: Nagyon jó volt a hétvége. Szombat az állítgatással és a kocsi ismerkedésével telt, hiszen tavaly itt Parádon ültem utoljára autóban. Az egy év kihagyás a reflexeknek sem tett jót. Vasárnapra már összeértem az autóval, jól be tudtuk állítani és minden rendben volt. Pozitívan zártuk ezt a hétvégét és köszönöm mindenkinek. Ebben az évben valószínűleg elrakjuk télire az autót és csak jövőre megyünk vele. Semmi baja nincsen, reméljük, nem is lesz.”

Gál Szabolcs: Jól mentem, jól éreztem magam az autóban, javítottam. Frici most nem boldog, de tegnap ő örült, ma én örülök. Kezdünk összebarátkozni az autóval. Persze még mindig tartok tőle egy kicsit, lehetne gyorsulni, de Zolinak meg kellett ígérnem, hogy épségben hozom vissza. Hogy mikor ülök legközelebb versenyautóba? Talán azt mondhatom, hogy Parád lesz jövőre is, hogy a kettő között mi lesz, azt csak Zoltán tudja.”

Ifj. Josef Beres: Nem gondoltam, hogy ilyen jó időt fogok menni. A tavalyival ugye nem lehet összehasonlítani. Én harmincas idő körül gondoltam a csúcsot, annyit is mentem az első tréningen. Minden körben gyorsultam és gyorsultam: ma az első körben 25-ös időt autóztam, a második futamon már visszavettem, mert az már nem osztott-nem szorzott, az abszolútot megnyertük. Jövőre mindenképpen eljövünk, ha lesz ez a verseny, de nagyon örülnék, ha belemennénk a közös bajnokságba, mert mindenkinek tetszene ez a pálya.”

Jozef Beres: Nagyon szép hétvége volt, főleg a fiamnak, gratulálok neki. Én csak úgy jöttem, hogy kiteszem az autót kiállítani, aztán rábeszéltek, ne csak előfutóként menjek. Tréning nélkül. Mindig gyorsabb és gyorsabb voltam, a végén, amikor a leggyorsabb akartam lenni, még az ékszíjam is leesett, ezért egy másodpercet rontottam. Nagyon jó a pálya, nagyon jó volt a hangulat, köszönjük.”

foto: Hegyiverseny Media