Szabálytalan autót vitt a gépátvételre a Toro Rosso

Szokás szerint a Forma-1-es hétvégéken az FIA végrehajtja a technikai ellenőrzést is az autókon, és általában a dokumentumokban az szerepel, hogy mindent rendben találtak. A Brit Nagydíj csütörtökén azonban furcsa határozat jelent meg a Nemzetközi Szövetség honlapján, Carlos Sainz Toro Rossoját a csapat nem biztonságos állapotban hozta a gépátvételre.

Az FIA azt is elárulta, hogy egyik kerék rögzítő kötele volt sérült, amely baleset esetén megakadályozza, hogy a leszakadt kerék ne tudjon elrepülni és sérülést okozni. A problémát amiatt találta súlyosnak a szövetség, hogy a jelek szerint a csapat tudatában volt annak, hibás a kérdéses biztonsági elem.


„A felügyelők értesítették a Toro Rossót erről, és arra kérték a csapatot, cseréljék ki a kötelet. A csapat megtagadta ezt, és emiatt a technikai delegált a sérült kötelet is ellenőrizte, melyről megállapította, hogy az nemcsak sérült volt, de az elvágott szálak össze is voltak csomózva, tehát a csapat tudatában volt a sérülésnek, és az autót nem biztonságos állapotban bocsátotta ellenőrzésre” – áll az FIA közleményben.

A szövetség vizsgálatot indított a faenzaiak ellen, a sportszabályzat azon pontjára hivatkozva, amely kimondja, vétség úgy gépátvételre küldeni egy autót, hogy arról tudják, nem felel meg bizonyos biztonsági előírásoknak.

foto: Red Bull Media