Leclerc lett az első, de a végén Nato örült

Baku City Circuit, Baku, Azerbaijan. Sunday 25 June 2017 Charles Leclerc (MCO, PREMA Racing) Norman Nato (FRA, Pertamina Arden) and Nicholas Latifi (CAN, DAMS) Photo: Mauger/FIA Formula 2 ref: Digital Image _56I8649

Charles Leclerc majdnem megcsinálta azt Bakuban, amit tavaly elődje Antonio Giovinazzi. A monacói a szombati fő verseny után a vasárnapi sprint futamon is elsőként haladt át a célvonalon, de egy 10 másodperces büntetés miatt, amit azért kapott mert nem lassított a sárga zászlós szakasz alatt, mégis a második helyezett Norman Nato örülhetett a győzelemnek. A harmadik Nicolas Latifi lett.

Nato győzelmének kulcsa a jó rajt volt, a francia a negyedik helyről Rowland mögé érkezett, majd mindketten megelőzték az első helyről induló Boschungot. Igaz Nato autója összeért a Campos svájcijának bal hátsó kerekével, miközben a szélre húzódó Bochung mögül kivágott a kettes kanyar előtt a belső ívre.

Az első igazán drámai pillanat akkor következett be, amikor a vezető Rowland lelassult és félreállt, majd nem sokkal ezután De Vries is kiesett a második helyről. Nato, Latifi, King és Leclerc volt ekkor a sorrend. A monacói előtt felcsillant az újabb dobogó lehetősége, és elkezdett időmérős köröket futni. A 10. körben Kinget előzte, majd két körrel később Latifi sem tudott védekezni ellene. Ekkor már csak az volt a kérdés, lesz e elég ideje befogni a sérült autóval versenyző Natot.

A 17. körben érkezett az üzenet, hogy Canamasas és Leclerc is 10 másodperces büntetést kapott, mert nem lassítottak a sárga zászló alatt. Leclercnek ezt nem mondták meg, megvárták, míg egy körrel később utoléri, és megelőzi Natot, aki nem védekezett, mert tudta, hogy ettől függetlenül övé lesz az első hely. Az előzés után közölték Leclerc-kel a rossz hírt, picit szét is esett miatta és majdnem kicsúszott, de összeszedte magát, és figyelt rá, hogy a harmadik Latifihez képest megtartsa a 10 másodperces előnyt. Ez sikerült neki, és ezzel a győzelmet ugyan nem tudta megszerezni, de második helyével a hétvégén mindössze három ponttal gyűjtött kevesebbet az elérhető maximumnál, és újra meggyőző fölénnyel vezeti a bajnokságot.

Leclerc az eredményét édesapja emlékének ajánlotta, Hervé Leclerc a versenyhétvége előtti kedden hunyt el.

A Forma-2 Azeri Nagydíj második futamának végeredménye:

1.
Norman Nato
Pertamina Arden
2.
Charles Leclerc
PREMA Racing
3.
Nicholas Latifi
DAMS
4.
Jordan King
MP Motorsport
5.
Sergey Sirotkin
ART Grand Prix
6.
Artem Markelov
RUSSIAN TIME
7.
Nobuharu Matsushita
ART Grand Prix
8.
Luca Ghiotto
RUSSIAN TIME
9.
Ralph Boschung
Campos Racing
10.
Sergio Sette Camara
MP Motorsport
11.
Sean Gelael
Pertamina Arden
12.
Robert Visoiu
Campos Racing
13.
Antonio Fuoco
PREMA Racing
14.
Gustav Malja
Racing Engineering
15.
Johnny Cecotto
Rapax
16.
Sergio Canamasas
Trident
17.
Louis Delétraz
Racing Engineering
18.
Nabil Jeffri
Trident

 

foto: Zak Mauger/FIA Formula 2.