Michelisz Norbi Vila Realt is meghódította

Amit már a Nürburgringen is megérdemelt volna, abban most a technika sem akadályozta meg, így Michelisz Norbert a pole pozícióból indulva megnyerte a fő futamot Vila Realban, és ezzel idei első, pályafutása hatodik WTCC futamgyőzelmét szerezte. Az első futamon Norbi a tizedik helyről rajtolt, és hetedik lett. Ezzel 41 pontot is gyűjtött a hétvégén, így az összetettben a negyedik helyen áll, 27 ponttal a listavezető Tiago Monteiro mögött.

Az első futamot Mehdi Bennani nyerte, és ehhez a kulcsot a rajt jelentette. A marokkói átugrotta az egymással viaskodó Girolamit és Guerrierit, és a vezető Michigami után második helyen érkezett az első kanyarhoz. Hamarosan Michigamit is megelőzte Bennani, és ettől kezdve végig vezetett a futamon, és könnyedén megszerezte a győzelmet. 

A WTCC történek első joker körét Tom Chilton teljesítette, aki a harmadik kör végén az ötödik helyről választotta a jokert, őt pedig egy csoportban követte az akkor 7-8-9- helyen álló Catsburg, Huff és Michelisz Norbi. Björk az ötödik helyre lépett és a negyedik Monteiroval együtt egy körrel később jött jokerre. A svéd okosan taktikázott, mert annyira gyors volt, hogy simán visszajött Chilton elé, és ezzel megmutatta, hogyan is kell használni a jokert a városi pályákon.

Michigami és Girolami túl sokáig várt, mert a hetedik kör végére a lassú japánt és a mögötte beragadó argentint is utolérték a többiek. A joker után Michigami csak ötödiknek tért vissza, Girolami pedig hatalmasat csatázott Huffal, de a brit is megelőzte, sőt Norbi is elment mellette, így csak a kilencedik helyre tudott csak visszatérni. 

Később Michigami defektet kapott, és ezzel Michelisz Norbi újabb pozíciót lépett előre és hetedikként fejezte be a futamot. Bennani nyert, Monteiro második lett, Björk pedig a legjobb volvósként harmadik. Aurelian Panis épphogy lemaradt a pontszerzésről, 11. lett. Nagy Dani a 13. helyen fejezte be a futamot.

A futam teljes közvetítése itt visszanézhető (rajt 18:30-tól):

Először is örülök, hogy Tiago ilyen jó eredményt ért el a hazai versenyén. Nagyon nehéz verseny volt, az egyetlen utasítás amit a mérnökömtől kaptam az volt, hogy nyomjam a határig. Ez nem a legjobb üzenet amit kaphatsz egy ilyen nehéz pályán mint ez, de megtettem, a határon autóztam és nem érintettem a falat. A joker köröm után már minden tökéletesen működött, így nagyon boldog vagyok.” – nyilatkozta Bennani a verseny után.

1. Mehdi Bennani Citroën  
2. Tiago Monteiro Honda +0.799
3. Thed Björk Volvo +1.632
4. Tom Chilton Citroën +2.447
5. Nicky Catsburg Volvo +4.459
6. Robert Huff Citroën +4.855
7. Michelisz Norbert  Honda +6.040
8. Néstor Girolami Volvo +12.317
9. Yann Ehrlacher Lada +13.151
10. John Filippi Citroën +16.210
11. Aurelian Panis Honda +34.376
12. Manuel Fernandes Lada +51.335
13. Nagy Dániel Honda +57.739

 

A fő futamon már Norbi állt a poleban, és a rajtnál álomszerűen jött el. Huff a második helyen megmozdult ugyan, de rögtön befulladt az autója, így a mezőny végére esett vissza, így Björké lett a második hely, és Moneiro is egyet előrelépett a harmadik helyre. A 13 körön át izgalommentesen telt az első három helyezett versenye, Norbi végig hét tized és egy másodperc környékén tartotta Björköt. Amikor a svéd próbált közelebb jönni, akkor picit növelt a tempón, és elvette a volvós kedvét a támadástól. A jokert is együtt töltötték le, Björk is érezte, hogy ha kint is marad, akkor is van annyi tartalék Norbiban és a Hondában, hogy nem tud előzni.

Az izgalmakról Huff gondoskodott, a britben talán a düh is dolgozott az elrontott rajt miatt, de fantasztikus tempóra kapcsolt, és átlépdelt a mezőny kétharmadán. Mutatott néhány előzési pontot a pályán, ahol elméletileg nem lehet előzni, és végül az ötödik helyen ért célba. A Zengő Motorsport versenyzői közül Nagy Dani a 14. helyen végzett, Panis pedig nem sokkal a verseny vége előtt a jobb első kerekével eltalálta a korlátot, és a boxba kellett jönnie.

A második futam közvetítése (rajt 18:00-nál):

A tegnapi időmérő után tudtuk, hogy győztes autónk van a fő futamra. Az első versenyen nem volt jó a rajtom, így tudtam, hogy ezen javítanom kell. Láttam Rob Huffot magam mellett beragadni, és emiatt kialakult egy kis káosz, ami segített meglógnom. A második körben már láttam, hogy a legfontosabb, hogy nem hibázzak. A joker időzítése nem volt egyszerű, mert az első üzenet a mérnökömtől az volt, hogy korán menjek ki. Nem értettem egyet, de végül megtaláltuk a jó megoldást, így az élen tudtam maradni. A végén nagyon boldog voltam, mert ez az eredmény nagyon magabiztossá tesz a szezon hátralevő részére. Főként az időmérős tempóm ad okot a bizakodásra. Várom már Argentínát, de most előbb élvezem a győzelmet.” – nyilatkozta boldogan Norbi, idei első futamgyőzelme után.

01. Norbert Michelisz Honda  
02. Thed Björk Volvo +0.480
03.. Tiago Monteiro Honda +2.200
04. Nicky Catsburg Volvo +4.457
05. Robert Huff Citroën +4.587
06. Tom Chilton Citroën +8.834
07. Mehdi Bennani Citroën +20.846
08. Esteban Guerrieri Chevrolet +23.834
09. Néstor Girolami Volvo +24.864
10. John Filippi Citroën +25.384
11. Yann Ehrlacher Lada +25.793
12. Kevin Gleason Lada +45.075
13. Ryo Michigami Honda +45.624
14. Nagy Dániel Honda +1:26.761
15. Manuel Fernandes Lada +2:18.129

 

foto: fiawtcc media, Castrol Honda Media