Ekström: DTM vagy RX?

Július első hétvégéjén Höljesben rendezik a Ralikrossz Vb hetedik fordulóját, ugyanakkor, amikor a DTM negyedik versenyhétvégéjét tartják a Norisringen. Az év elején Hockenheimben könnyebb dolga volt Mattias Ekströmnek, mert a DTM és a Ralikrossz Vb futamain is részt tudott venni. Július első hétvégéjén viszont egyszerre kellene Höljesben és a Norisringen lennie. A címvédő tavaly a szezonzáró hockenheimi DTM versenyt hagyta ki, és a döntés helyessége beigazolódott, hiszen az Esteringen ralikrossz világbajnok lett.

Most bonyolultabb a helyzet. “Ebben az időszakban nehezebb meghoznunk a döntést. A DTM program azonban fontosabb Mattias számára.” – mondta Dieter Gass az Audi motorsport főnöke.

Ekström a Ralikrossz Vb-n áll kedvezőbb helyen, ott második a bajnokságban, 8 ponttal Krisoffersson mögött, míg a DTM-ben a Hungaroring után a negyedik, igaz ott is csak nyolc pont a hátránya. Ráadásul mindkét bajnokságban hat forduló van még hátra. A DTM-ben talán könnyebb ledolgozni a hátrányt, amit a kihagyással összegyűjthet, mint a nagyon szoros ralikrossz pontozásban.

Az FIA szabályai alapján június 26-ig, tehát a verseny előtti hétfőig lehet módosítani a nevezésen, eddig kell dönteni. Ha Ekström a DTM-ben indul, akkor várhatóan Per-Gunnar Andersson indul majd Höljesben az autójával. A magyar DTM forduló előtt Ekström azt mondta, hogy nagyobb a valószínűsége, hogy a Norisringen indul majd, és azóta a Hungaroringen 30 pontot gyűjtött, így előrelépett két helyet a bajnokságban. Most talán még nagyobb a valószínűsége, hogy a Norisringre utazik, de a döntés nem az ő kezében van.

Szeretek döntéseket hozni, de most nagyon örülök, hogy ezt a döntést nem nekem kell meghozni. Nagyon szeretem a Rallycross VB-t, de az év elején is elmondtam, hogy szeretném megszerezni a harmadik DTM bajnoki címemet. Tavaly a rallycrosst helyeztem előtérbe, de most mindkét bajnokságban nyolc pont a hátrányom. Szép kis feladat lesz Dieter Gassnak, hogy eldöntse hol indulok. meglátjuk mi lesz.” – mondta Ekström.

Mattias Ekström (Audi S1 EKS RX quattro)

foto: Fiaworldrallycross media