Szlovén rali-rémálom

Hiába nyerte meg Szlovéniában a Velenje Ralit, egy bizarr eset megfosztotta Hideg Krisztián – Kerék István párost a győzelemtől. A két versenyző így mesélte el a hétvége eseményeit.

“A stopperóra szerint mi vagyunk a 32. Fuchs Rally Velenje győztesei, ám egy külső tényező miatt mégsem állhattunk fel a dobogó legmagasabb fokára.”  – kezdte a történetet Hideg Krisztián.Minden jól alakult egész hétvégén, fantasztikus pályákon autózhattunk. A technika kitűnően, 98%-osan működött, jó időeredményeket tudtunk elérni vele, három szakaszt meg is nyertünk. A Rok Turk, Blanca Kacin párossal másodpercekre menő csatákat folytattunk, egészen az utolsó körig nyitott volt a küzdelem, aztán ellógtunk előlük is. Szép hétvége lehetett volna belőle, DE…

A 6. szakasz céljában már ránk állt egy rendőrautó, és 15 kilométeren keresztül követett bennünket a szervizparkig. Furcsa egybeesés, hogy közvetlenül az egész technikai bizottság odajött hozzánk, és mind az én, mind Várkonyi Szabi Mitsubishijét szétszedették, hogy megnézzék a szűkítőket. Valószínűleg azt gondolták, hogy más feltételekkel autózunk, nem úgy, mint a többiek, és ezért tudtunk rájuk verni több másodpercet is. Persze semmi szabálytalanságot nem találtak. Ekkor már éreztük, hogy nem lesz könnyű nyernünk – de ami ezután következett, az talán még a legmerészebb elképzeléseink között sem fordult meg.

A rendőr – aki bekísért minket a szervizig, és eredetileg a verseny helyszínétől 25 km-re, az autópályán dolgozik – megállított minket a 9. gyors felé vezető etapon, 1-1,5 kilométerrel a rajt előtt, és igazoltatást színlelve feltartott bennünket. Konkrét okot nem tudott mondani, miért kell ott állnunk vele – több mint 10 percig. Be- és kiszállíttatott, leállíttatta és benyúlt a kocsiba, lökdösött, használt, mosatlan szondát fújattatott meg velem, és még sorolhatnám a nonszensz utasításait… Közben pedig mindvégig azt mondogatta angolul, hogy számunkra vége a rallynak.

Persze a rajtból kikéstünk, de a legaljasabb húzás mégis az volt, hogy a rendező nem írta jóvá nekünk ez az időt – pedig még az eset után sem tudtak elfogadható indokot mondani, kitalálni, miért állítottak meg. Veszélyes autózásra hivatkoztak, de mindezt úgy, hogy a GPS adatok szerint nem mentünk többel 50 km/h sebességnél, és a gumikat se melegítettem két sávot elfoglalva. A „legszebb” az egészben az, hogy még olyannal is megfenyegettek minket, hogy ha óvást nyújtunk be, akkor még +5 perc büntetést írnak az időnkhöz – így végül nem nyújtottuk be a beadványt. Nagy sajnálatunkra a Mitropa Kupa vezetőségének képviselői sem álltak ki mellettünk, csak a helyzetet próbálták tompítani.

A dobogón végül nem vettük át a serleget. Szombat este még csekken befizettük a büntetésünket, hogy visszakapjuk a papírjainkat, amit végül az autópálya egyik benzinkútján vissza is szolgáltatott a korábban intézkedő rendőr, és csak utána indultunk haza. Sajnos a tavalyi üzenetet nem értettük, de a mostanit már teljesen az eszünkbe véstük: többet nem megyünk Velenjére versenyezni!”

A navigátor Kerék István sem fogja elfelejteni a szlovén sztorit:  “Nem szoktam összeesküvés-elméleteket gyártani, de a hétvégi szituációt már én se tudom másnak megítélni. Konkrétan egy marionett színdarab főszereplői voltunk. Hogy mi, vagy ki áll a háttérben, azt nem tudjuk, mindegy is, de rettenetes érzés, hogy ilyen módszerhez folyamodnak, hogy félreállítsanak bennünket. Az esetünk felháborodást keltett a közösségi médiában is: a posztolt cikkekhez több száz komment érkezett, amiket végül törölni kellett, mert annyira elfajultak az indulatok. Mi viszont ez úton is köszönjük azoknak, akik kiálltak, kiállnak mellettünk!”

foto: MGR Images