F2: Rowland otthonában győzte le Leclercet

2017 FIA Formula 2 Round 3. Monte Carlo, Monaco. Friday 26 May 2017. Oliver Rowland (GBR, DAMS) Photo: Zak Mauger/FIA Formula 2. ref: Digital Image _54I5744
Oliver Rowland megszerezte élete első Forma-2-es győzelmét, ráadásul épp Monacóban, azon a helyszínen, ahol minden pilóta álma egy futamgyőzelem. A monacói első futamon Rowland mögött Artem Markelov lett a második, Nobuharu Matsushita pedig a harmadik. A hétvégén eddig verhetetlen Charles Leclerc nem ért célba a futamon, de nem saját hibájából. Rowland sikere és Leclerc kiesése azt jelenti, hogy a bajnokság újra szoros, Lecelerc 77 ponttal vezet, de Rowlandnek csak hárommal van kevesebb pontja.
 
A verseny dupla felvezetőkörrel kezdődött, mert Antonio Fuoconak és Sean Gelaelnek is gondjai akadtak a rajtrácson. A Prema olasz versenyzője a kuplungra panaszkodott, és nem sokkal előtte Leclerc is kuplungproblémákat jelentett a rádión. Másodjára már rendben ment a rajt, és a monacói autójának kerekei kicsit kipörögtek ugyan, de mégis elsőként fordult a célegyenes végén. 

 
Nicolas Latifi volt az első kieső, az autója füstöt eregetett a Portierben, majd megállt az alagútban. Érkezett a biztonsági autó, a szuperlágyakon rajtolók pedig viharzottak a boxba az ingyen kerékcserére. A többiek meg vakarták a fejüket, hogy váltsanak a lágyról a szuperlágyra és próbálják kihúzni a végéig, vagy maradjanak az eredeti stratégiánál? Albon az elsőt választotta, így ő is érkezett a boxba, lágyak le, szuperlágyak fel, és úgy tűnt jól döntött, mert hetedik helyre jött vissza.
 
Amint szabad lett az út Leclerc örült tempóra kapcsolt, hogy kiautózzon egy cserényi előnyt Albon előtt. De nem sok ideje volt rá, mert a Camposnál ezen a hétvégén bemutatkozó Visiou és Deletraz ütközött a Mirabeauban miközben a román versenyző belülről próbált elmenni Deletraz mellett.

 Albon stratégiája ezzel borult, az előtte 15 másodperccel autózó Leclercet pedig az ütközés láttán azonnal boxba hívták, még a biztonsági autó pályára küldése előtt. Úgy tűnt bejött a taktika, de Rowland, Markelov és Matsushita egy körrel később cserélt, és így Leclerc előtt maradtak. A monacói nem elég, hogy három helyet veszített, még a bal első kereke is rendellenesen mozgott, így az újraindítás után megint a boxba kényszerült. Ez már csak tűzoltás volt, a versenye így is tönkrement, és hiába jött vissza, nem tudta folytatni, a futóműben is meghibásodott valami, így végleg kiállt. Teljesen összetörve szállt ki az autóból, nem ilyen hazai versenyre számított.

 Oliver Rowland pedig köszönte szépen az ölébe pottyant első helyet, és már nem is engedte el a végéig. Markelov még megpróbált felzárkózni, de nem sikerült DRS távolságon belülre kerülni, így a végére fel is adta Rowland üldözését, és szépen bekocogott mögötte a célba. Matsushita maradt harmadik, Albon pedig a sikerrel védte meg a negyedik helyet az utolsó körökben elszántan támadó Ghiottoval szemben. Malja lett a hatodik, a dupla rajtbüntetéssel induló Nick de Vries pedig hetedikként futott be. A nyolcadik helyet és a sprintfutam poleját Johnny Cecotto csípte el.  
 
A verseny legviccesebb rádióüzenetének címére pedig jó eséllyel pályázhat az MP Motorsport csapata. Brazil pilótájuk Serghio Sette Camara alulkormányzottságra panaszkodott a rádión, de a mérnöke nem volt megértő hangulatban, így csak annyit válaszolt, hogy fejezze be a siránkozást és versenyezzen, amúgy sem tudnak mit tenni a boxból. 😀

 
foto: Zag Mauger/FIAF2MEDIA