Dixon a leggyorsabb, Alonso ötödik az időmérőn

 

Scott Dixon volt a leggyorsabb az Indy500 időmérőjén, ezzel karrierjében a harmadik pole pozíciót szerezte. Fernando Alonso harmadikként futotta a négykörös etapját, és nagyon erős tempóval végül ötödik lett. 

Magyar idő szerint szombaton késő este rendezték a legjobb kilenc csatáját, ahol az első időmérő leggyorsabbjai négy mért kör megtétele után, a körök átlagsebessége alapján döntötték el, a jövő hétvégi rajtsorrendet. Dixon már az első körében nagyon gyors volt, és utána hiába csökkent körről körre a tempó, elég volt ahhoz, hogy majd 5 tized mérföldes különbséggel megszerezze a 101. Indy 500 pole pozícióját.

“A körülmények mára jobbak lettek, így állítottunk az autón. Pokoli jó lett. Először azt hittem, túl sokat módosítottunk, egy kicsit el is vettem a gázt, de az első kör óriási volt. Az első rajthely nagyon fontos, de nyerni jöttünk. 2008-ban a poleból nyertem meg a versenyt, remélem idén meg tudom ezt ismételni.” – mondta a boldog Dixon.

A tavalyi győztes Alexander Rossi csak harmadik lett, Ed Carpenter megelőzte őt. Rossi a második körében lassult le túlságosan. Nála is rosszabbul járt Takuma Sato, aki hiába futott Dixon és Carpenter mellett 232 mérföld feletti kört, kétszer is megcsípte a falat, és emiatt csak negyedik lett.

 

Fernando Alonso konstans köröket futott, mindössze  3 tized mérfölddel volt gyorsabb a második-harmadik köre, mint az első és az utolsó. Érdekes volt nézni, hogy amíg az első körben használta a hatodik fokozatot is, addig a másodikban csak ötösben ment végig. “Ma jobb volt az autó mint tegnap, jobb volt az egyensúlya, és emiatt magabiztosabb voltam. Volt egy kis motorproblémánk és ez lassított az utolsó kanyarban, itt veszítettem egy kis sebességet.” – mondta Alonso, pedig ez már egy új motor volt, mert reggel a szerelők másfél óra alatt motort cseréltek az autójában. Ugye nem kell magyaráznunk a helyzet iróniáját, a Forma-1 után, az Indy-ben is ki kellett cserélni a Honda motort Alonso versenyutójában! 

Az Indy500 időmérőjének végeredménye:

1. Scott Dixon – 232.164mph

2. Ed Carpenter – 231.664mph

3. Alexander Rossi – 231.487mph

4. Takuma Sato – 231.365mph

5. Fernando Alonso – 231.300mph

6. JR Hildebrand – 230.889mph

7. Tony Kanaan – 230.828mph

8. Marco Andretti – 230.474mph

9. Will Power – 230.200mph